DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN %
İstanbul
26°

PARÇALI BULUTLU

KALAN SÜRE

AK Partili isim açıkladı: Emeklilik sistemi güncellenecek

AK Partili isim açıkladı: Emeklilik sistemi güncellenecek

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sisteminin güncellenmesi için çalışma yapacaklarını söyledi. Güler “Gelişmiş ülkelerde, 45-50 yaşında emekli olmaz ama bizde var. Bunu yaş olarak da, prim miktarı olarak da, süre olarak da daha gerçekçi bir zemine ulaştırmamız gerekiyor” dedi.

ABONE OL
31 Ağustos 2024 09:49
AK Partili isim açıkladı: Emeklilik sistemi güncellenecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ortalama 4 çalışana 1 emekli düşmesi gerekirken, bugün Türkiye’de 2 çalışana 1 emekli düşüyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin maliyetinin de bütçeye eklenmesinin ardından emekli ile çalışan sayısının birbirine yakın olduğu, bu sistemin işleyişinin zor olduğu uzun süredir tartışılıyor. Hükümetin bu konuda önümüzdeki dönemde yeni düzenlemeler yapacağı konuşuluyor. Türkiye Gazetesi’ne konuşan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de emeklilik sisteminin güncellenmesi için çalışma yapacaklarını söyledi.

“Emeklilik sistemi güncellenecek”

Güler, “Emeklilik sisteminin güncellenmesi konusunda kapsamlı bir çalışma ortaya koyacağız. Çalışacağız. Teknik detaya şu anda vakıf değiliz. Etki analizleri çıkarmamız lazım. Gelişmiş ülke örnekleri var. Biz bu hâliyle, sürekli bütçeden emeklilik sistemine kaynak aktararak bunu sürdürmeye çalışıyoruz. Bu, çok doğru bir şey değil. Bütçe kaynaklarını daha verimli, farklı yerlere kullanmamız gerekiyor. Emeklilik sistemini daha adil, daha sürdürülebilir bir zemine oturtmamız lazım. Prim gün sayısı, ödenecek prim miktarı ve yaş, çok önemli. Gelişmiş ülkelerde, 45-50 yaşında emekli olmaz ama bizde var. Bunu yaş olarak da, prim miktarı olarak da, süre olarak da daha gerçekçi bir zemine ulaştırmamız gerekiyor” dedi.

Esnafa 7.200 prim günü gündemde

Sosyal güvenlik sisteminin yeni bir düzene kavuşturulması için çalışma yapılması beklenirken, esnafın emeklilikteki 9 bin prim günü şartının 7.200’e düşürülmesi ve ev kadınlarına prim desteği ile yıpranma hakkının verilmesine yönelik düzenlemelerin de yeni dönemde çalışmaları yapılacak sosyal güvenlik reformu kapsamında ele alınabileceği ifade ediliyor.

EYT’nin maliyeti ne kadar oldu?

Emeklilik sistemi revizyonunu zorunlu kılan gelişmelerden biri de Aralık 2022’de yapılan EYT düzenlemesi oldu. EYT düzenlemesinin sadece 2024 yılı maliyeti, yaklaşık 577 milyar lira olarak hesaplandı. Ayrıca EYT kapsamında önümüzdeki 17 yılda eksik prim günlerini tamamlayarak toplamda 4,8 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. EYT’den faydalanan sigortalıların emeklilik tarihlerinin ortalama 6 yıl erkene çekildiği hesaplanırken, 2023 yılı sonu itibarıyla EYT kapsamında 2 milyon kişi emekli olmuştu. EYT kapsamında emekli olanların yaş ortalaması ise 48,1.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP