DOLAR 34,1082 0.06%
EURO 37,8873 -0.56%
ALTIN 2.762,910,74
BITCOIN %
İstanbul
25°

AÇIK

KALAN SÜRE

ÇKS başvuru tarihi belli oldu: ÇKS başvurusu nasıl yapılacak?

ÇKS başvuru tarihi belli oldu: ÇKS başvurusu nasıl yapılacak?

Bürokrasinin azaltılması ve yeni politikalara adapte olunması için dijitalleşme Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) geçtiğimiz senelerde devreye alındı. 2025 üretim yılı ÇKS başvurusu e-Devlet üzerinde 1 Eylül'de başlayacak 31 Aralık'ta sona erecek.

ABONE OL
29 Ağustos 2024 09:47
ÇKS başvuru tarihi belli oldu: ÇKS başvurusu nasıl yapılacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan “Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ÇKS BAŞVURUSU NE ZAMAN?

2025 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül’de başlayacak 31 Aralık’ta sona erecek.

Son başvuru tarihi olan 31 Aralık’tan sonra edinilen veya kiralanan tarım arazileri için başvuru tarihi üretim yılının 30 Haziran’ı olarak belirlendi. Çiftçilerin şubat ayı içindeki ÇKS’ye kayıtlı tarım arazilerindeki üretim bilgilerinin güncellenme başvuruları ise 15 Mart-15 Nisan tarihlerinde yapılacak.

Ayrıca taahhütnameye konu arazilere ilişkin mart ayındaki ÇKS kayıtları için askı süresi, 15-30 Temmuz tarihlerinde olacak şekilde değiştirildi.

“Kuru” olarak beyan edilen arazinin “sulu” olarak değiştirilmesi veya kaydedilmesi halinde resmi belge talep edilecek. Belgenin temin edilememesi durumunda tespit komisyonu marifetiyle değişiklik yapılabilecek.

ÇKS’ye veri girişi ve dosya kabulü yapmak üzere yapılacak işbirliği protokolü kapsamında, süresi uygulanacak iller ile görev ve sorumlulukları Bakanlıkça belirlenmek üzere, Bakanlıkça yetkilendirilen Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve ziraat odaları hizmetlerinden yararlanılabilecek.

ÇKS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ÇKS başvurusu geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 1 Eylül itibariyle e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) NEDİR?

Tarım ve Orman Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, söz konusu değişiklikle, önceki yönetmeliğin yayımlandığı tarihten bugüne kadar tespit edilen aksaklıkların giderilmesi, taşra teşkilatında uygulama birliğinin sağlanması, devreye alınacak yeni iş modellerine ve geliştirilen yeni politikalara adapte olunması için dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amaçlandı.

Bu kapsamda, başvuruların e-Devlet üzerinden alınması amacıyla değişikliğe gidildi.

Ürün güncellemesi yapacak çiftçiler ekim ayı itibarıyla başvurularını e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek.

Bu uygulamadan ürün güncellemesi yapacak çiftçiler yararlanacak. Arazi bilgilerinde değişiklik yapacaklar ve ilk defa ÇKS’ye kayıt yaptıracakların ise Bakanlığa bağlı il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP