DOLAR 34,0072 0.35%
EURO 37,8419 0.12%
ALTIN 2.734,671,02
BITCOIN %
İstanbul
31°

AÇIK

KALAN SÜRE

Ukrayna’ya en yakınından kötü haber

Ukrayna’ya en yakınından kötü haber

Almanya en büyük ikinci destekçisi olduğu Ukrayna'ya yardımları azaltıyor.

ABONE OL
23 Ağustos 2024 14:40
Ukrayna’ya en yakınından kötü haber
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Almanya, en büyük ikinci destekçisi olduğu Ukrayna’ya ve Ukraynalılara Rusya ile savaşın başladığı Şubat 2022’den bu yana 34 milyar avroluk mali, askeri ve insani destek tahsis etti ancak ülkenin 2025 bütçe planlamasına göre desteğin azaltılacak olması tartışmalara yol açtı.

Rusya-Ukrayna savaşının Şubat 2022’de başlamasının ardından Batılı ülkeler, Ukrayna’ya askeri, mali ve insani yardım sağladı. Almanya, bu destekte ABD’den sonra Ukrayna’ya yardım eden ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor.

Ülkede Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetin anlaşmaya vardığı 2025 bütçe planlamasının ardından tasarruf önlemleri devreye girdi.

Alman basınına göre, savaşın başladığı 2022’den bu yana Almanya’nın Ukrayna’ya artarak devam eden desteği, bu yıl 7,1 milyara avro iken, yeni bütçe planlamasına göre gelecek yıl 4 milyar avroya inecek. Almanya 2026’da Ukrayna’ya desteğini 3 milyar avroya indirecek, bunu takip eden 2027 ile 2028 yıllarında da Ukrayna’ya toplam 1 milyar avro yardım yapacak.

YENİ YARDIM YOK

Bu kapsamda Ukrayna’ya şimdiye kadar kararlaştırılanların dışında yeni yardımlar sağlanamayacağı yönünde ortaya çıkan haberler, Almanya’da tartışmalara neden oldu. Maliye Bakanı ve FDP Genel Başkanı Christian Lindner’in Ukrayna’ya yardımların azaltılmasına ilişkin talebini bir mektupla 5 Ağustos’ta Savunma Bakanlığına iletmesi, bu girişimin ilk ayağı olarak gösterildi. Lindner’in mektupta Ukrayna’ya yardımlara ilişkin “yeni tedbirlerin sadece bu sene ve gelecek yılların bütçelerinde finansman sağlanması durumunda alınabileceğini” aktardığı ifade edildi.

Alman basını, ayrıca hükümetin Ukrayna’ya askeri yardımları kısıtlamak zorunda kaldığını vurgulayan haberlerinde, Başbakan Olaf Scholz’un talimatıyla Savunma Bakanlığından gelecek ek taleplere onay verilmeyeceğini de aktardı.

Haberlerde, Alman hükümetinin gelecek yıllarda Ukrayna’ya daha çok “G7 ülkelerinin üzerinde anlaştığı ve Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilecek karlardan” destek verilmesini istediği de belirtildi.

Öte yandan, Almanya’nın Ukrayna’ya desteğin gerektiği sürece devam edeceğini ve Ukraynalıların buna güvenebileceğini sıklıkla dile getiren Başbakan Scholz, 21 Ağustos’ta Moldova’nın başkenti Kişinev’de Cumhurbaşkanı Maya Sandu ile düzenlenen basın toplantısında, G7 liderlerinin Ukrayna’ya dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilecek karın verilmesi konusundaki anlaşmasına dikkat çekti.

Scholz, “Bu teknik açıdan zorlu bir konu ancak siyasi açıdan açıklığa kavuşturuldu. Teknik konuların açıklığa kavuşturulması şu anda gerçekleşiyor. Böylece uluslararası toplum tarafından Ukrayna’ya verilen desteğin önemli ölçüde artması garanti altına alınmış olacak.” ifadesini kullandı.

TRUMP SEÇİLİRSE YARDIM DURABİLİR

Dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin ne zaman kullanılmaya başlanacağının bilinmemesi ve Almanya’nın gelecek yıllar için ayırdığı paranın şimdiden neler için harcanacağının kararlaştırılmış olması, Ukrayna’ya desteğin sekteye uğrayabileceğine işaret ediyor.

Diğer yandan, ABD’de eski Başkan Donald Trump’ın yeniden seçilmesi durumunda ABD’nin gelecekte Ukrayna’ya desteği sürdürmeyeceğinden de endişe ediliyor.

Bu haber ve tartışmalar karşısında Alman hükümeti, Ukrayna’ya desteğinin devam edeceğini belirtirken, Ukrayna’nın desteklenmesini isteyenler ise hükümetin gelecek yıllar için öngördüğü paranın yeterli olmayabileceğini ifade ediyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP