DOLAR 33,9157 0.18%
EURO 37,8327 0.07%
ALTIN 2.702,64-1,16
BITCOIN %
İstanbul
31°

AÇIK

KALAN SÜRE

Arzuhalcilik tarih mi oluyor?

Arzuhalcilik tarih mi oluyor?

Türkiye Barolar Birliği, arzuhalciliğin meslek kolundan çıkarılması için Ticaret Bakanlığı'na yapılan başvurunun reddine ilişkin kararın iptali istemiyle dava açtı. Konu ile ilgili açıklamada, hukuk eğitimi ve yeterliliğine sahip olmadığı halde 'arzuhalcilik' yapanların; 'hatalı dilekçeler, yaptıkları usul hataları ve yanlış hukuki mütalaalarla' vatandaşın hak kaybına neden olduğu ifade edildi.

ABONE OL
22 Ağustos 2024 13:14
Arzuhalcilik tarih mi oluyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Barolar Birliği’nden yapılan açıklamada, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesinde, kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa verme, adli işlemleri takip etme ve bu işlere ait bütün evrakları düzenlemenin sadece avukatlara hasredildiği, 63. madde ile de bu yetkilerin başkaları tarafından kullanılması halinde yaptırım uygulanacağının düzenlendiği belirtildi.

Ret kararı Anayasa’ya ve Avukatlık Kanunu’na aykırı

Kanunun ilgili hükümlerine rağmen hukuk eğitimi ve yeterliliğine sahip olmadığı halde ‘arzuhalcilik’ adı altında faaliyet gösteren meslek grubunun; adli makamlara sunulmak üzere yazdıkları ‘hatalı dilekçeler, yaptıkları usul hataları ve yanlış hukuki mütalaalarla’ vatandaşın hak kaybına neden olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Yurttaşların adil yargılanma ve mülkiyet hakkının yanı sıra meslek alanlarını ihlal ettikleri avukatların emeğine ve mülkiyetine de zarar veren bu durumun mevzuata açık şekilde aykırı olması nedeniyle Türkiye Barolar Birliği tarafından arzuhalciliğin meslek kolundan çıkarılması için Ticaret Bakanlığı’na yapılan başvuru reddedilmiştir. Anayasa’ya ve Avukatlık Kanunu’na aykırılık taşıyan ret işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle birliğimizce dava açılmıştır.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP