DOLAR 33,9094 0.14%
EURO 37,8329 0.26%
ALTIN 2.736,340,00
BITCOIN %
İstanbul
28°

PARÇALI BULUTLU

KALAN SÜRE

‘Tam kıvamında bir karmaşa’

‘Tam kıvamında bir karmaşa’

Hırslı ve iyimser eski First Lady Michelle Obama, Kamala Harris'in Joe Biden'ın yerini almasından bu yana havada 'harika bir sihir' olduğunu söyledi. Herkesi 'tam kıvamında bir karmaşa'ya karşı uyardı.

ABONE OL
21 Ağustos 2024 15:31
‘Tam kıvamında bir karmaşa’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Michelle Obama, Kamala Harris’in Demokratların 2024 adayı olarak Joe Biden’ın yerini almasının ardından partinin ulusal kongresinde yaptığı ateşli konuşma gündemden düşmüyor.

Kongrede ateşli cümlelerini özenle seçen Michelle Obama Biden’ın ardından gelen Harris’in adaylığıyla beraber “umudun geri döndüğünü” ilan etti. Kongre salonunu dolduran binlerce Demokrata seslenerek, Trump’in spekülasyonlarla dolu seçim propagandası için ‘tam kıvamında bir karmaşa’ diyerek uyarılarda bulundu.

‘HARİKA BİR SİHİR’

Eski First Lady, Chicago’daki konuşmasını, Demokratların başkanlık adaylığını resmen kabul etmesinden kısa bir süre sonra seçmenleri 59 yaşındaki Kamala Harris’in arkasında toplamak için yaptı.

Obama önce iyimser bir ton takınarak, Harris’in geçen ay Joe Biden’ın yerini almasından bu yana havada “harika bir sihir” olduğunu söyledi.

‘ENDİŞELERE BOYUN EĞMEYİN’

United Center’da toplanan binlerce Demokrat’ın coşkulu tezahüratları karşısında onlara “Amerika, umut geri dönüyor” ifadeleriyle seslendi Michelle Obama.

Harris’i “bu an için fazlasıyla hazır” olarak tanımlayan Obama, başkan yardımcısının Amerika Birleşik Devletleri’nin en yüksek makamı için “aranan en nitelikli insanlardan biri” olduğunu söyledi.

Obama Harris’in Beyaz Saray’a adaylığının tarihi niteliğine bir gönderme yaparak, Demokratların “Altın Saçlı Kız kompleksi” (Amerikan masallarını süsleyen karakter ya da diğer ifadeyle beyaz ırk faşizmi) yaşamasına veya ABD’nin renkli tenli bir kadını Başkan olarak seçmeye hazır olup olmadığı konusunda “endişelere boyun eğmeyin” dedi.

Michelle Obama değerlendirmelerine şu cümleyle devam etti:

Kamala gibi birini seçtirmek için elimizden gelen her şeyi yapmak yerine, bu ülkenin Kamala gibi birini seçip seçmeyeceği konusundaki endişelerimize kapılmamalıyız…

‘TRUMP ELİNDEN GELEN HER ŞEYİ YAPTI’

2017’de görevden ayrıldıktan sonra Cumhuriyetçi aday ve eşi Barack Obama’nın halefi olan Donald Trump’ın, rakipleri hakkındaki ırkçı yorumlarına ince bir şekilde atıfta bulunarak gerçeği “çarpıtmaya” çalışacağı konusunda da uyarılarda bulundu:

– Kocam ve ben, ne yazık ki, bu konuda bazı şeyler biliyoruz. Donald Trump, yıllarca insanların bizden korkmasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yaptı. Dünyaya dair sınırlı ve dar görüşü, siyahi olan iki çalışkan, iyi eğitimli, başarılı insanın varlığından tehdit hissetmesine neden oldu.

Trump’ın yasadışı göçmenlerin “karanlık işleri” aldığı iddiasına atıfta bulunan Michelle Obama, “Ona şu anda aradığı işin sadece o ‘karanlık işlerden’ biri olabileceğini kim söyleyebilir?” diye espri yaptı.

Michelle Obama’nın yorumları kalabalıktan kahkahaların yükselmesine yol açtı. Demokratların en popüler figürlerinden biri olmaya devam eden eski First Lady, konuşmasında Cumhuriyetçi adayı defalarca eleştirdi ancak nadiren ismini zikretti.

78 yaşındaki eski başkan ve emlak kralına (yani Trump’a) sert bir şekilde çıkışarak “çoğumuz asla gelecekte onun dediği gibi başarısız olma lütfuna sahip olmayacağız” dedi ve Trump’ın varlıklı şahsiyetinin Amerikan vatandaşlarının bireysel hak ve hürriyetine hiçbir katkı sağlamayacağını esprili bir dille aktardı.

‘YENİLENEN UMUT’

Michelle Obama kongre salonunu dolduran Demokratlara, partinin “yenilenen bir umut duygusunu” nasıl benimsediğini anlatırken, “Kamala Harris ve Tim Walz’dan başka seçenek yok” dedi.

ZORLU EYALETLERDE BİLE HARRIS ÖNDE

Anketler, Harris’in yarışa girmesinin, Biden’ın 21 Temmuz’daki çıkışından önceki başarı ivmesini önemli ölçüde pozitif yönde değiştirdiğini gösteriyor. The Telegraph için Demokrat aday Kamala Harris’in resmen aday ilan edildiği Chicago’daki büyük kongreyi yazan Rozina Sabur, şu anda birkaç kararsız eyaletlerde bile Trump’a karşı Harris’in az bir farkla önde olduğunu aktardı.

Ancak Michelle Obama, Harris ve başkan yardımcısı adayı Walz’i destekleyenlerin “farklı bir sonuç için çaresizce bekleyenlere” karşı “zorlu bir mücadele” ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

Seçim gününe sadece iki buçuk ay kala “kimsenin oturup çağrılmayı beklemesine izin veremeyiz” uyarısında bulunan Obama “Bu tür aptallıklar için zaman yok” dedi.

‘ÇİRKİN, KADIN DÜŞMANI, IRKÇI…’

Trump’ın ikinci döneminin neler getireceğine dair kasvetli bir kehanette bulunarak, Trump’ın “çirkin, kadın düşmanı, ırkçı yalanlara iki kat daha fazla ağırlık verdiğini”; “sağlık hizmetlerimizi baltaladığını, bedenlerimizi kontrol etme özgürlüğümüzü elimizden aldığını” ve “kitaplarımızı yasakladığını” söyledi.

Ardından, Beyaz Saray’dan ayrıldıktan yedi yıl sonra bile ülkenin en popüler politikacıları arasında yer alan eşi Barack Obama’yı tanıttı.

EN YÜKSEK TEZAHÜRAT MICHELLE OBAMA’YA

Eski başkan, Demokrat Parti’nin dört günlük kongresinin ikinci gününde açılış konuşmasını yaptı ve Amerika’nın “yeni bir döneme hazır” olduğunu ilan etti. Ancak, en yüksek tezahüratı alan kişi, memleketi Chicago’da konuşan 60 yaşındaki Michelle Obama oldu.

Programda ayrıca Obama’nın eski ‘first lady’ rolünü üstlenmeyi uman kişi yani ‘first gentleman’ Doug Emhoff’un da bir konuşması yer aldı.

Kamala Harris’in eşi Emhoff önce kendini katılımcılara tanıttı, ardında Bayan Harris’in samimi bir portresini çizdi; Harris’i “neşeli bir savaşçı” ama “çivi kadar sert” olarak tanımladı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP