DOLAR 33,8887 0.04%
EURO 37,9742 0.4%
ALTIN 2.736,740,11
BITCOIN %
İstanbul
29°

AÇIK

KALAN SÜRE

TCMB faiz kararı, altın, dolar, borsa ve mevduatı nasıl etkiler?

TCMB faiz kararı, altın, dolar, borsa ve mevduatı nasıl etkiler?

Merkez Bankası’nın kritik faiz kararı bugün belli oluyor. Peki piyasalarda beklentiler neler? Faiz indirimi ne zaman olur? Borsa ve mevduat faizleri Merkez Bankası kararı sonrası nasıl etkilenir? İşte piyasalara dair merak edilenler...

ABONE OL
21 Ağustos 2024 02:57
TCMB faiz kararı, altın, dolar, borsa ve mevduatı nasıl etkiler?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Bankası’nın kritik faiz kararı bugün belli oluyor. Peki piyasalarda beklentiler neler? Faiz indirimi ne zaman olur? Borsa ve mevduat faizleri Merkez Bankası kararı sonrası nasıl etkilenir? İşte piyasalara dair merak edilenler…

Bankalarda mevduat faizleri de aşağı yönlü seyrini sürdürüyor. Peki TCMB kararı mevduat faizlerini nasıl etkiler? Borsada sert hareketler görülür mü? Dolar ve altında yön ne olur? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Piyasalarda ‘TCMB faizlerde değişiklik yapmayabilir’ beklentisi hakim. Biz de piyasa beklentilerine paralel bir şekilde faizlerde değişiklik yapılmayacağı görüşünü savunuyoruz.

FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN OLUR?

Yıl sonuna doğru özellikle Ekim ayından sonra faiz indirimi beklentimiz var. Ancak bunun için aylık enflasyonun yüzde 1’li seviyelere kadar gerilemesi ve yükselmeyeceği konusunda da inandırıcı olması gerekmektedir. Aylık faizlerde bahsettiğimiz seviyelerde kalıcılık olmazsa beklediğimiz faiz indirimi 2025 yılına sarkabilir.

FAİZ KARARI PİYASALARI NASIL ETKİLER?

Faiz değişikliği olmayacağı beklentiler dahilinde olduğundan, sürpriz bir karar açıklanmadıkça piyasalarda herhangi bir dalgalanma beklemiyoruz.

‘NE SÜRPRİZ KARAR NE DE DALGALANMA BEKLİYORUZ’

Sürpriz bir indirim gelirse o zaman borsalarda yukarı yönlü dalgalanmalar olabilir. Ancak sonrasında özellikle yabancılardan pozisyon kapamaya yönelik satışları görebiliriz. O yüzden şimdilik ne sürpriz bir karar ne de dalgalanma beklemiyoruz.

GÖZLER MEVDUAT FAİZLERİNDE! DÜŞÜŞ GÖRÜLÜR MÜ?

Özellikle KKM’den çıkış bir miktar gayrimenkule yönelim olabileceğini gösteriyor. Konut piyasasında kredili işlemde daralma devam ederken diğer işlemlerde büyüme olduğunu gözlemliyoruz. Bu durum mevduatın konuta yönelebileceği ihtimalini de artırmaktadır. Mevduat faizleri likidite bolluğu nedeniyle gevşemeye devam edebilir, ancak TCMB bu duruma izin vermez ve fazla likiditeyi bir şekilde hemen çekerek faiz düşüşlerinin önünü kapatır diye düşünüyoruz.

‘ALTINDA ASIL YÜKSELİŞ FED FAİZ İNDİRİMİYLE BAŞLAR’

Altında dalgalanmaların olabileceğini, bir bant içerisinde hareket ettiğini, ons altında 2500 dolar seviyelerinin bandın üst sınırı olduğunu daha önce milliyet.com.tr’ye yaptığım değerlendirmelerimde belirtmiştim. Ons altın şimdi bandın üst sınırının üzerinde tutunmaya çalışıyor. Ons altın 2446 dolar seviyelerine kadar gevşese de agresif yukarı hareketler altında alım eğilimini global anlamda göstermektedir. Asıl yükseliş faiz indirimleriyle birlikte başlayabilir düşüncesindeyiz.

GRAM ALTIN İÇİN ÇARPICI ÖNGÖRÜ

Gram altında da hareketler daha çok ons altın hareketlerine paralel gitmektedir. Kurda yukarı yönlü hareketler yurt dışı fiyatlamalardan daha fazla yukarı yönlü etkilenmemize neden olmaktadır.

Ons altında kar realizasyonu beklentimize paralel olarak gram altında 2674 lira seviyesine kadar düşüşün gelmesi sürpriz olmayacaktır. Ancak yukarı yönlü eğilim dalgalanarak da olsa devam edecektir.

Yurt içinde TCMB faizi düşürmedikçe, paranın içeride faizde kalmaya devam edebileceğini, faiz indirimleriyle beraber alımlarla altın fiyatlarının yükselme ihtimalinin artabileceğini düşünüyorum.

DOLARDA DİKKAT ÇEKEN SEVİYE!

Euro/dolar paritesinde yükseliş konusunda daha istekli bir grafik var. O yüzden Amerikan dolarının euroya göre daha zayıf olabileceğini belirtelim. Türk lirasına karşı ise dolarda baskı devam etmekle beraber teknik göstergeler zayıf da olsa yukarı sinyalleri vermeye devam ettiğinden 33.95 TL seviyelerine kadar yükselme ihtimali hala yüksektir. Yıllık enflasyon düştükçe yeni yabancı girişlerinin olması, buna bağlı da dövizde aşağı yönlü baskının artması hala ihtimal dahilindedir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP