DOLAR 33,7909 0.12%
EURO 37,5285 0.15%
ALTIN 2.719,070,10
BITCOIN %
İstanbul
29°

AÇIK

KALAN SÜRE

Ender Yorgancılar: Sanayinin taşınması için topyekün bir çalışma gerekli

Ender Yorgancılar: Sanayinin taşınması için topyekün bir çalışma gerekli

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar Türkiye’de sanayinin Marmara Bölgesi’nde yığılması sorunu üzerine açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
19 Ağustos 2024 20:06
Ender Yorgancılar: Sanayinin taşınması için topyekün bir çalışma gerekli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar sanayinin Marmara bölgesi dışına taşınması ile ilgili “Fabrika ayakta dursa bile, insanlar arzu etmediği veya oradaki kayıplar arttığı müddetçe fabrikayı istediğiniz kadar taşıyın hiçbir anlamı yok. Ne zaman ne şekilde geleceği belli olmayan bir güce karşı ayakta durmak istiyorsunuz.Bu açıdan topluca yapılması gereken bir konu. Eğitimden sağlığa kadar her türlü ihtiyacı sağlayabilecek olan bir yapının düzenlenmesi gerekiyor. Fabrikaların taşınacağı yerlerde Organize Sanayi Bölgeleri’nin altyapılarının tamamlanmış olması gerekiyor” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar katıldığı Bloomberg HT yayınında; Türkiye’de sanayinin Marmara Bölgesi’nde yığılması sorunu üzerine açıklamalarda bulundu.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun sanayinin Marmara dışına kaydırılmasının önemli olduğuna dair açıklamalarının ardından konuşan Yorgancılar “Ülkemizin milli gelirinin yaklaşık yüzde 42’si, toplam istihdamın yüzde 28’i, yapılan tüm ihracatımızın yüzde 60’a yakın bir bölümü Marmara denizi etrafındaki iller içinde gerçekleştiriliyor. Bildiğiniz gibi ülkemiz deprem kuşağı içinde bulunuyor. 1999 ve özellikle 6 Şubat depremlerinde önemli kayıplar verdik. Bu depremler sonrasında, tüm fabrikalarımızda yeni yapı sistemine uygun yapılar yapılmakla birlikte eskiden yapılan fabrikalarda da güçlendirme faaliyetleri ile ilgili çalışmalar yapıldı; ancak tabii ki bunlar yeterli değil. Bu açıdan İstanbul’u göz önüne aldığımızda ve Kocaeli Bölgesi ile birlikte değerlendirdiğimizde, buradaki sanayinin deprem riski daha az olan Orta Anadolu, Konya ve Güneye doğru olan bölgeye taşınması ile ilgili çalışmalar yapılması konusunda TOOB’a bağlı TEPAV tarafından hazırlanmış bir çalışma var. Bu çalışmanın da bunu doğruladığını ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Yorgancılar “ Bu bir dönüşüm. Kentsel dönüşümün de sadece deprem bölgesinde ki illerimizde değil, Türkiye’nin genelinde yapılması gereken bir çalışma. Fabrika ayakta dursa bile, insanlar arzu etmediği veya oradaki kayıplar arttığı müddetçe fabrikayı istediğiniz kadar taşıyın hiçbir anlamı yok. Ne zaman ne şekilde geleceği belli olmayan bir güce karşı ayakta durmak istiyorsunuz. Bu açıdan topluca yapılması gereken bir konu. Eğitimden sağlığa kadar her türlü ihtiyacı sağlayabilecek olan bir yapının düzenlenmesi gerekiyor” dedi.

Yorgancılar “Bir insan yeni bir yere taşınmak istediği zaman, en az mevcut kadar rahat bir ortamın olması gerekiyor. Bu yapılaşmanın sağlanması lazım. İSO 500 ve ikinci 500’e baktığımızda şirketlerimizin borçluluk içerisinde olduğunu görüyoruz. Taşınmakta ayrı bir sorumluluk, olması gereken bir gerçek. Burada bir destek gerekiyor. Fabrikaların taşınacağı yerlerde Organize Sanayi Bölgeleri’nin altyapılarının tamamlanmış olması gerekiyor” diye konuştu.

Lojistik konusu ile ilgili ise Yorgancılar “Ülkemizin bundan 25-30 yıl önce uzaydan gece çekilmiş resmine baktığımızda ve bugünlerde çekilmiş resmi karşılaştırdığımızda Türkiye’nin üzerindeki ışık yoğunlaşmasının otoyolların kenarında olduğunu ve kenarlara doğru genişlediğini görmek son derece mümkün. Ama sadece tabii ki otoyol yeterli değil. Avrupa’da demiryolu taşımacılığı otoyoldan çok daha fazla. Bizim de demiryolu bağlantılarımızın hızlanması gerekiyor” dedi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP