DOLAR 33,7000 0.19%
EURO 37,0784 0.2%
ALTIN 2.695,231,45
BITCOIN %
İstanbul
29°

AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

Türkiye’de iki evden biri DASK’lı

Türkiye’de iki evden biri DASK’lı

Üst üste deprem felaketi yaşayan ülkede, depreme karşı finansal güvence sağlayan zorunlu deprem sigortası oranı Türkiye genelinde yüzde 57. ülkedeki sigortalı konut sayısı 11,3 milyon.

ABONE OL
16 Ağustos 2024 13:18
Türkiye’de iki evden biri DASK’lı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Depreme karşı finansal güvence sağlayan zorunlu deprem sigortası oranı Türkiye genelinde yüzde 57 olurken sigortalı konut sayısı 11,3 milyonu geçti.

DASK’tan edindiği bilgiye göre, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen deprem derin izler bırakırken bilinçlenme sürecini de beraberinde getirdi.

Bu acı deneyim, doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olunmasının gerekliliğini ortaya koyarken afet yönetimiyle ilgili önlemlerin hızla hayata geçirilmesine, 2000 yılında da DASK’ın kurulmasına vesile oldu.

DASK verilerine göre, bugün her iki evden biri zorunlu deprem sigortasına (ZDS) sahip. Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası (ZDS) poliçesi 11,3 milyonu aştı ve sigortalılık oranı yüzde 57 seviyesine ulaştı.

Marmara Bölgesi, yüzde 64 sigortalılık oranıyla ilk sırada yer alırken onu yüzde 57 ile Ege Bölgesi izledi. Sigortalılık oranı İç Anadolu’da yüzde 51, Doğu Anadolu’da yüzde 59, Akdeniz’de yüzde 54, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 50 ve Karadeniz’de yüzde 45 civarında.

Sağlanan finansal güvencenin tüm vatandaşlara ulaşması, DASK’ın en büyük hedefi. Bu güvencenin etkin ve güçlü olması da önem arz ediyor.

Bu kapsamda ZDS teminatlarında ocak ayından bu yana uygulanan enflasyon korumasıyla hem poliçe teminatları aylık enflasyon oranına bağlı ek prim ödemeye gerek kalmadan otomatik artıyor hem de olası hasar durumunda tazminat tutarı güncel bedel üzerinden hesaplanarak ödeniyor.

DASK’ın ödeme gücü 280 milyar lira

Tüm planlarını en acı senaryoya göre yapan DASK, deprem rezervlerini ve reasürans kapasitesini de artırdı. Ödeme gücünün 25 milyar liradan 280 milyar liraya çıkmasının yanı sıra 640 bin lira olan azami teminat tutarı da 1,5 milyon liraya yükseldi.

Bu güvence kaynaklarını toplanan prim gelirleri ve reasürans koruması oluştururken korumanın tamamı uluslararası derecelendirme kuruluşlarınca en az “A” ve üzeri düzeyde derecelendirilen reasürörlerden sağlanıyor.

DASK, devlet kaynaklarından tamamen bağımsız oluşturduğu kapasitesini ZDS poliçesi edinmiş sigortalıların evlerinde oluşacak deprem kaynaklı hasarların tazmini için kullanıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP