DOLAR 33,6086 -0.01%
EURO 37,0280 -0.07%
ALTIN 2.652,900,30
BITCOIN 1917692-3,24%
İstanbul
28°

AÇIK

KALAN SÜRE

Kara Pazartesi tekrar eder mi? Reuters’tan piyasalarda yeni şok dalgası analizi

Kara Pazartesi tekrar eder mi? Reuters’tan piyasalarda yeni şok dalgası analizi

Piyasalarda 5 Ağustos’ta görülen “kara pazartesi” şoku henüz bitmedi. Reuters analizine göre, yatırımcılar sonbaharda yeni bir şok dalgasına hazırlanıyor. Büyük yatırımcılar borsada temkinli davranırken, düşük fiyatlardan da alım yapmak konusunda tedirginler. Goldman Sachs, bir sonraki satış dalgasında emeklilik fonlarındaki hisse ağırlığını azaltacağını açıkladı.

ABONE OL
15 Ağustos 2024 17:40
Kara Pazartesi tekrar eder mi? Reuters’tan piyasalarda yeni şok dalgası analizi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Reuters analizine göre, ABD’de resesyon endişeleri sürerken, Japonya Merkez Bankası’nın döviz spekülatörlerini savunmasız yakalamasıyla daha büyük satışlar görülebileceğine yönelik endişe eden yatırımcılar, yaz döneminde görülen şokun sonbaharda da devam edeceğine yönelik hazırlık yapıyor.

Fiyatlarda düşüşü, oynaklığı ve yatırım fonlarında satışları tetikleyen hisse ve döviz işlemlerinde hız yavaşlarken, MSCI dünya borsaları endeksi bu hafta yaklaşık yüzde 2 yükseldi.

ABD istihdam piyasası ve küresel tüketici trendlerinde görülen zayıflık gösteren veriler, piyasanın yeniden sarsılmasına dair beklentilere yol açarken, milyarlarca dolarlık yatırımları yöneten varlık yöneticileri hisse satışlarına devam etme ihtimallerinin satın alma ihtimallerinden yüksek olduğunu söyledi.

Fakat, yatırımcıların genelde piyasaların toparlanacağı inancıyla satışlara verdiği “düşük fiyattan alma” tepkisi yerini daha çok korkuya bıraktı.

“Artık piyasa kazası değil, daha kapsamlı”

IMF Eski Başkan Yardımcısı ve Avrupa’nın en büyük fon yönetim şirketi Amundi Araştırma Bölümü Küresel Makroekonomi Başkanı Mahmood Pradhan, “Bu artık sadece büyük bir piyasa kazasından ibaret değil, belki geçen haftayı böyle tanımlayabilirdik ancak bu daha kapsamlı” dedi.

Pradhan, Bank of America’ya göre hâlihazırda hisse pozisyonlarını azaltan ve giderek nakite kayan yatırımcıların çekimser davranmaya devam etmesini bekliyor.

“Önümüzdeki iki ay çok volatil olacak”

Yaklaşık 170 milyar dolar varlığını yöneten PineBridge Investments’ın birden çok varlığa dayalı Fon Birimi Başkanı Michael Kelly, yönettiği fonun hisse borsalarındaki ağırlığını azalttığını ve azaltmaya devam edebileceğini söylerken, “Önümüzdeki iki ay çok volatil olacak” dedi.

Kelly, ABD’de gelecek ay beklenen ilk faiz indiriminin ekonomiyi kurtarmak için çok geç olabileceğini de sözlerine ekledi.

Yatırımcıların küresel büyüme beklentileri son sekiz ayın en düşük seviyelerine indi.

Milyarlarca dolarlık yatırımlarda büyük yıkıma sebep oldu

Zayıf ABD istihdam verileri ve Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) beklenmedik şekilde faiz artırması, volatiliteye endeksli ve trendleri takip eden yatırım fonlarını ürkütüp telaşlı yatırımcıları devlet tahvillerine yönlendirirken küresel hisse piyasalarını da satışa sürükledi.

BOJ’un faiz artırımına gitmesi, spekülatörlerin ucuza yen üzerinden borç alıp ABD teknoloji hisseleri gibi getirisi daha yüksek varlıklara yatırım yapmasıyla karlı olan milyarlarca dolarlık yatırımlarda büyük yıkıma sebep oldu.

Carry-trade işlemlerinin yüzde 70’i geri çekildi

JP Morgan’ın tahminlerine göre bu carry-trade işlemlerinin yüzde 70’i geri çekildi. Fakat yene bağlı para akışlarının hesaplanması daha zor ve Amundi’den Pradhan’a göre bu çekilmenin devam etme ihtimali insanların risk iştahını bastırıyor.

UBS Avrupa Hisse Senedi Stratejisi Başkanı Gerry Fowler, hedge fon satışlarının muhtemelen sona erdiğini ancak daha yavaş adım atan yatırım uzmanlarının portföylerinde ayarlamalar yapmasının genellikle dört ila altı hafta sürdüğünü söyledi.

Edmond de Rothschild Investment Partners Çoklu Varlık Portföy Yöneticisi Marie de Leyssac, bir sonraki satışı bu fon yöneticilerinin yapabileceğini ancak ekonomik verilere göre hareket edeceklerini söyledi.

Leyssac, ABD ekonomisinde sert bir yavaşlama öngörmese de hisse senedi satın almak yerine, hisse senedi kayıplarına karşı sigorta sağlayan satım opsiyonlarını tercih ediyor.

Goldman Sachs Stratejisti Scott Rubner, bir sonraki satış dalgasında emeklilik fonlarının hisselerdeki ağırlığını azaltacağını ve sabit gelirli yatırımlara geçeceğine dikkat çekti

“İstihdam verilerinin zayıf kalması piyasalarda yeni bir dalgalanmaya sebep olabilir”

Russell Investments ABD Yatırımlarından Sorumlu Baş Stratejisti Paul Eitelman, ABD’de istihdam sektörüne yönelik verilerin yeniden zayıf kalması halinde bunun piyasalarda yeni bir dalgalanmaya sebep olabileceğini belirtti.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın gelecek hafta Jackson Hole merkez bankası konferansında yapacağı konuşma ve yapay zekâ devi Nvidia’nın 28 Ağustos’ta açıklayacağı bilanço piyasalardaki riskler açısından yakından takip edilecek.

Pictet Asset Management Üst Düzey Varlık Stratejisti Arun Sai, “Oynaklığın temelde mantıklı olduğunu düşünseniz bile riskleri artırmayı zorlaştırıyor” dedi.

Fon yöneticileri, fiyatlarda büyük çaplı dalgalanmalar yaşandığında hisse senedi satın almaktan uzak durma eğiliminde.

Korku endeksi gerilese de sınırı geçmedi

Wall Street’in “korku göstergesi” olarak nitelendirilen VIX endeksi ve Avrupa borsalarındaki dalgalanmayı gösteren endeks geçen hafta son yılların en yüksek seviyelerini gördükten sonra geriledi ancak uyarı sinyalleri göndermeye devam ediyor.

Yatırımcılar VIX endeksinin çalkantılı olmasını beklediğinde yükselen bir başka gösterge olan VVIX, 100 seviyesinin üzerinde işlem görüyor ve piyasalardaki çalkantının henüz bitmediğine işaret ediyor.

Citi’nin hisse senedi işlemleri stratejisi başkanı Stuart Kaiser “VVIX’in 100’ün altına düştüğünü görene kadar yakından izlemelisiniz. Kilit seviye bu” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP