DOLAR 33,6293 0.05%
EURO 37,0377 -0.03%
ALTIN
BITCOIN %
İstanbul
29°

AÇIK

KALAN SÜRE

Virüs can almaya devam ediyor, vakalar Türkiye sınırına dayandı

Virüs can almaya devam ediyor, vakalar Türkiye sınırına dayandı

Yunanistan’da Batı Nil Virisü’nden ölenlerin sayısı artmaya başladı. Yılbaşından yana vaka sayısı 76’ya, ölenlerin sayısı ise 10’a yükseldi. Batı Nil Virisü vakası, ilk kez Batı Trakya’da yer alan, Türkiye sınırındaki Rodop'ta da görüldü.

ABONE OL
15 Ağustos 2024 13:29
Virüs can almaya devam ediyor, vakalar Türkiye sınırına dayandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yunanistan’da Batı Nil Virisü kabus olmaya devam ediyor. Ulusal Halk Sağlığı Örgütü’nden (EODY) yapılan açıklamaya göre, yılın başından bu yana Batı Nil virüsüne bağlı komplikasyonlar nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti.

2024 yılı boyunca 76 Yunan vatandaşında Batı Nil virüsü enfeksiyonu teşhis edildi. Bu vakaların 57’sinde Merkezi Sinir Sistemi (CNS) belirtileri, özellikle ensefalit, menenjit veya akut gevşek felç görüldü.

Kalan 19 vaka ise hafif CNS belirtileri görüldü ya da hiç belirti göstermedi. Geçen hafta bildirilen 21 yeni vakayla birlikte virüsün yayılımı endişe verici boyutlara ulaştı.

HAFTALIK RAPOR VE EPİDEMİYOLOJİK VERİLER

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

EODY, her hafta yayımladığı raporla Batı Nil virüsü vakalarının durumunu özetlemekte ve ilgili laboratuvarlarla işbirliği yaparak verileri değerlendirmektedir. Bu süreçte, Selanik Aristoteles Üniversitesi, Atina Üniversitesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı ve Girit Üniversitesi Klinik Viroloji Laboratuvarı gibi önemli kurumlar da aktif rol oynamaktadır.

EODY’nin Epidemiyolojik Gözetim ve Bulaşıcı Hastalıklara Müdahale Müdürlüğü, teşhis edilen vakaları titizlikle izleyerek, potansiyel maruziyet bölgelerini ve hastalık özelliklerini belirlemeye yönelik çalışmalar yürütmektedir. Vakaların klinik seyri ve sonuçları, hastanede yatış süreçleri boyunca günlük olarak takip edilmektedir.

ÖLÜMLER VE RİSK GRUPLARI AÇIKLANDI

Kurumun yayınladığı raporda ayrıca “Virüse yakalanan ve hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunu 60 yaş üzeri bireyler oluşturdu. Şimdiye kadar 10 ölüm vakası kaydedilmiş olup, ölenlerin yaş ortalaması 80 olarak belirlendi. İleri yaş grubu, virüsün etkilerine karşı daha savunmasız durumda. Yunanistan’da Batı Nil virüsüne karşı alınan önlemler artırılırken, halkın da tedbirli olması ve sivrisinek ısırıklarına karşı korunma yöntemlerine özen göstermesi önemle vurgulanmaktadır. Denildi.

VİRÜS TÜRKİYE SINIRINA DAYANDI

Bu arada Batı Trakya’daki Türkiye sınırına yakın bölgedeki Rodop ilinde ilk kez Batı Nil Virisü vakası tespit edildiği ve 65 yaşındaki şahsın yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındığı belirtildi. Yaşar ANTER/sozcu

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP