DOLAR 33,6509 0.12%
EURO 37,1880 0.41%
ALTIN 2.657,190,46
BITCOIN %
İstanbul
28°

AÇIK

KALAN SÜRE

Japonya güçlü büyüdü

Japonya güçlü büyüdü

Japonya ekonomisi tüketimde sağlanan artışla güçlü bir şekilde büyüdü.

ABONE OL
15 Ağustos 2024 08:39
Japonya güçlü büyüdü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık bazda beklenenden çok daha hızlı bir şekilde büyüdü.

GSYH büyüme oranı, tüketimdeki güçlü artış sayesinde yılın başındaki düşüşten toparlandı ve ikinci çeyrekte yıllık yüzde 3.1 oldu.

Güçlü büyüme, BOJ’un yakın vadede bir faiz artırımı daha yapması olasılığını destekledi.

İkinci çeyrekte Gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) yakalanan artış, yüzde 2,1’lik medyan piyasa beklentisini aştı. Japon ekonomisi revize verilerle ilk çeyrekte yüzde 2,3’lük daralma yaşadı.

GSYH ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre de, yüzde 0,5’lik artış beklentisini ayarakm aşarak yüzde 0,8’lik bir büyüme yakaladı.

Meiji Yasuda Araştırma Enstitüsü’nden ekonomist Kazutaka Maeda, “Sonuçlar genel olarak olumlu, reel ücret artışıyla desteklenen özel tüketimde toparlanma işaretleri var. BOJ’un görüşünü destekliyor ve daha fazla faiz artışı için iyiye işaret ediyor, ancak merkez bankası son faiz artışının yende keskin bir yükselişe neden olması nedeniyle temkinli kalacaktır” dedi.

GSYH’nın yarısından fazlasını oluşturan özel tüketim, ikinci çeyrekte yüzde 0,5’lik artış tahminine kıyasla yüzde 1,0 arttı ve beş çeyrekten bu yana ilk kez artış gösterdi.

Nomura Securities ekonomisti Kengo Tanahashi, “Temel olarak tüketimin toparlanmaya devam etmesini bekliyoruz. Haziran ayında başlayan sabit oranlı vergi indirimlerine ve bu yaz Ağustos ayında başlayan elektrik ve gaz faturalarındaki sübvansiyonlara ek olarak, ilkbahar ücret görüşmeleri bu yıl da güçlü geçti ve gelirdeki artışın tüketimi artıracağına inanıyoruz” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP