DOLAR 33,5574 -0.07%
EURO 36,8205 0.23%
ALTIN 2.664,00-0,21
BITCOIN %
İstanbul
32°

AÇIK

KALAN SÜRE

Nobel ödüllü liderinden Bangladeş halkına birlik olma çağrısı!

Nobel ödüllü liderinden Bangladeş halkına birlik olma çağrısı!

Bangladeş’teki geçici hükümete başdanışman sıfatıyla başkanlık eden Muhammed Yunus, azınlıklara karşı yapılan saldırıların ardından 'tüm toplulukların haklarını güvence altına alma' sözü verdi. Başkent Dakka'daki Hindu tapınağı Dhakeshwari'ye yaptığı ziyaret sırasında basına açıklamada bulunan Yunus, azınlıklara karşı yapılan saldırılar sonrasında halkı birlik olmaya çağırdı.

ABONE OL
13 Ağustos 2024 15:16
Nobel ödüllü liderinden Bangladeş halkına birlik olma çağrısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yunus, basına yaptığı açıklamada, “Demokratik arzumuz Müslüman, Hindu, Budist olarak değil, insan olarak haklarımızı güvence altına almaktır. Bangladeş’i tek bir aile olduğumuz bir yer haline getirmek istiyoruz” diye konuştu.

Bangladeş’te bütün problemlerinin temelinde kurumlardaki çürümüşlüğün yattığını belirten Yunus, bunun düzeltilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yunus, 10 Ağustos’ta ülkedeki azınlıklara karşı yapılan saldırıları kınamıştı.

Geçici hükümetin kurulma serüveni

Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı. Yüksek Mahkeme’nin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu. Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için “adalet” çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.

Bangladeş’teki gösteriler sırasında şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Şiddet olayları artarak devam ederken Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan’a gitmiş, bu sırada göstericiler Başbakan’ın resmi konutunu basmıştı.

Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina’nın istifa ettiğini ve geçici hükümetin kurulacağını duyurmuştu. Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos’ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP