DOLAR 33,5564 -0.08%
EURO 36,7897 0.16%
ALTIN 2.664,22-0,20
BITCOIN %
İstanbul
32°

AÇIK

KALAN SÜRE

İsrailli bakandan Mescid-i Aksa’ya baskın

İsrailli bakandan Mescid-i Aksa’ya baskın

İsrail'in aşırı sağcı bakanı Ben-Gvir, Mescid-i Aksa'ya binlerce fanatik Yahudi ile baskın düzenledi.

ABONE OL
13 Ağustos 2024 13:43
İsrailli bakandan Mescid-i Aksa’ya baskın
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen binlerce fanatik Yahudi’ye eşlik ederek, “Yahudilerin Mescid-i Aksa’da ibadet etmesi ve Yahudi egemenliği” konusunda büyük gelişme kaydettiklerini söyledi.

Sabah saatlerinden itibaren, Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler büyük gruplar halinde, İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan açıklamaya göre, 2250 kadar fanatik Yahudi Aksa’ya baskına katıldı.

Mescid-i Aksa’da bazı fanatik Yahudilerin yerlere kapanarak Talmudik ritüeller gerçekleştirdiği görüldü.

Fanatik Yahudiler ayrıca Aksa avlusunda dolaşırken slogan attı, marşlar söyledi.
Ben-Gvir de ilerleyen saatlerde beraberindeki geniş polis ekibiyle Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi.

Aksa’dan paylaştığı görüntülü mesajında Ben-Gvir, “Buranın idaresi ve egemenliğiyle ilgili büyük gelişmeler var. Yahudilerin burada ibadet ettiği görülüyor. Daha önce söylediğim gibi politikamız burada (Yahudi) ibadete izin vermek” ifadesini kullandı.

Gazze’de ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşması müzakerelerine de değinen Ben-Gvir, “Bu savaşı kazanmalıyız. Kahire ve Doha’daki müzakerelere katılmamalıyız ancak zafer elde etmeliyiz.” diye konuştu. Partisinden başka bir aşırı sağcı bakanın da baskına eşlik ettiği Ben-Gvir’in, Aksa’nın avlusunda şarkı söylediği görüntüler paylaşıldı.

Filistin topraklarını gasbeden İsrailli gruplar, Yahudilerin dini bayramı Tisha B’Av nedeniyle Aksa’ya geniş çaplı baskın düzenleme çağrısında bulunmuştu.

Filistin karşıtlığıyla öne çıkan Ben-Gvir, geçen ay Netanyahu’nun ABD ziyareti sırasında Yahudilerin Mescid-i Aksa’da dua etmesine izin verdiğini söylemişti. İsrail Başbakanlık Ofisi ise yaptığı yazılı açıklamayla Ben-Gvir’in aksine Harem-i Şerif’teki statükonun değişmediğini belirtmişti.

Yahudilerin dini gün ve bayramlarında Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınlarda ciddi artış yaşanıyor.

Filistin topraklarını gasbeden çok sayıda İsrailli, dün, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesindeki Müslüman mahallelerine de uzanacak şekilde Mescid-i Aksa’nın dışındaki duvarların çevresinde İsrail bayrakları açarak “gösteri” yapmıştı.

MÜSLÜMANLARIN İLK KIBLESİ

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetüs Sahra’nın yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor, Aksa’da kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.

Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un, 2000 yılında yüzlerce korumasıyla Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmesi Filistin topraklarında birkaç yıl devam eden “ikinci intifada”nın ilk kıvılcımı olmuştu.

Ürdün, 1994’te İsrail ile imzaladığı Vadi Araba Anlaşması uyarınca Kudüs’teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor.

Yine 2013’te Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kudüs ve oradaki kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı da Ürdün’e verildi.

Anlaşmaya göre Mescid-i Aksa; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Daha önce Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin izni dahilinde Mescid-i Aksa’yı ziyaret eden Yahudiler, 2003’ten bu yana Vakıflar İdaresinin egemenliğini ihlal eden İsrail’in tek taraflı kararı çerçevesinde polis eşliğinde Müslümanların kutsal mabedine giriyor.

İsrail yönetimi, Mescid-i Aksa’da “sadece Müslümanların ibadet edebildiği diğer dinlerin mensuplarınınsa sadece ziyaret edebileceği” tarihi statükonun korunduğunu savunuyor.
Ancak fanatik Yahudi yerleşimcilerin İsrail polisi korumasında Aksa’ya düzenledikleri baskınlarda dua etmeleri ve dini ritüelleri yerine getirmeleri sıkça kameralara yansıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP