DOLAR 33,5653 -0.05%
EURO 36,7024 -0.08%
ALTIN 2.655,42-0,53
BITCOIN %
İstanbul
30°

AÇIK

KALAN SÜRE

ABD’den Türkiye’ye rica: Gerilimi azaltması için İran’ı ikna edin

ABD’den Türkiye’ye rica: Gerilimi azaltması için İran’ı ikna edin

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, ABD'nin Türkiye'den ve İran ile ilişkisi olan diğer müttefiklerinden, İran'ı Ortadoğu'daki gerilimleri azaltması konusunda ikna etmelerini istediğini belirtti.

ABONE OL
13 Ağustos 2024 07:56
ABD’den Türkiye’ye rica: Gerilimi azaltması için İran’ı ikna edin
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hamas ve Hizbullah’ın üst düzey üyelerinin öldürülmesi sonrasında Ortadoğu’da gerilim tırmanırken, İran ve müttefiklerinin Ortadoğu’da saldırılar düzenlenmesi bekleniyor.

İran destekli Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniyeh, 31 Temmuz’da İran’ın başkenti Tahran’da suikasta uğramış, bu suikastın ardından İran, İsrail’e karşı misilleme tehditlerinde bulunmuştu. İran, suikastten İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail ise sorumluluğu üstlenmemişti.

Türkiye Büyükelçiliği görevi yakında sona erecek olan Flake İstanbul’da gazetecilerle düzenlediği toplantısında, “İran ile ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden, İran’ı gerilimi azaltması konusunda ikna etmelerini istiyoruz ve bu ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor” dedi.

“Gerilimin tırmanmaması için ellerinden geleni yapıyorlar”

Flake Washington’un Türk muhataplarına atıfta bulunarak, “Gerilimin tırmanmaması için ellerinden geleni yapıyorlar. Gerilimin tırmanmayacağı konusunda bizden daha emin görünüyorlar” dedi.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde son yıllarda çıkan ana sorunlar ABD’nin, Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü YPG ile olan ittifakı ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemleri alması oldu.

S-400’lerin satın alınması, ABD yaptırımlarına ve Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yol açtı.

Ancak Flake, ABD-Türkiye ilişkilerinin “uzun zamandır olduğundan daha iyi bir noktada” olduğunu düşündüğünü söyledi.

Flake, Ağustos ayı başında Ankara’da gerçekleşen ve Soğuk Savaş’tan bu yana ABD ile Rusya arasındaki en büyük çaplı esir takasında Türkiye’nin oynadığı “faydalı role” dikkat çekti.

Flake, “Müzakere tarafında yer almadılar ancak lojistik tarafta önemli bir rol oynadılar” dedi.

“Türkiye, Batı’ya güçlü şekilde demir attı”

Flake, Reuters ile Haziran ayında yaptığı söyleşide iki ülkenin İsrail’in Gazze’deki savaşı konusunda yaşadığı görüş ayrılığına rağmen Türkiye’nin Batı’ya “güçlü şekilde demir attığını” ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı daha önce “hiç bu kadar güçlü olmadığını” söylemişti.

Bugünkü açıklamasında Gazze’deki durumun “çok zor” olduğunu belirten Flake, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsrail karşıtı söylemlerinin Türkiye’nin arabulucu rolü oynamasını zorlaştırdığını ifade etti.

Flake ayrıca Washington’un “aktif olarak” ateşkes çağrısı yapmaya başlamasından sonra Ankara ile Washington arasındaki görüş ayrılıklarının azaldığını ancak sürtüşmenin devam ettiğini söyledi.

“Amacımız Rusya’nın savaş kabiliyetini elinden almak”

ABD’nin, Türkiye’den Rusya’ya gönderilen askeri bağlantılı donanım konusunda endişeli olmaya devam ettiğini belirten Flake, Ankara’dan ihracatı önlemeye yönelik işbirliğini artırmasını istedi.

Flake “Bu durum bizim için endişe verici olmaya devam ediyor ve sık sık ve tutarlı bir şekilde gündeme getiriyoruz. Buradaki muhataplarımızla yaptığımız görüşmelerde, amacımızın Rusya’nın savaş kabiliyetini elinden almak olduğuna dikkat çekeceğiz” dedi.

Flake, “Türkiye’den önemli miktarda ürün geldiğini görüyoruz. Bu nedenle daha iyi bir iş birliği yapmak istiyoruz ve birçok yönden bunu başarıyoruz. Rusya’nın şikayet ettiğini biliyorum, bu iyiye işaret” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP