DOLAR 33,5603 -0.18%
EURO 36,7149 -0.22%
ALTIN 2.657,61-0,45
BITCOIN %
İstanbul
28°

AÇIK

KALAN SÜRE

Çiğ süt üreticisinin maliyeti artarken satış fiyatı artmıyor

Çiğ süt üreticisinin maliyeti artarken satış fiyatı artmıyor

Haziran ayında 17 TL olan bir litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyeti Temmuz'da 17,54 TL'ye çıktı.

ABONE OL
12 Ağustos 2024 14:03
Çiğ süt üreticisinin maliyeti artarken satış fiyatı artmıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÜSEDAD tarafından her ay düzenli olarak açıklanan çiğ süt üretim maliyeti Temmuz’da yükseldi.

Güncel yem ve diğer tüm giderlerle birlikte gelirlerin de dikkate alınarak yapılan çalışmaya göre Temmuz ayı 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyeti 17,54 TL/lt olarak hesaplandı.

Öte yandan Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye satış fiyatı litre başına 14,65 TL olarak değişmezken, üretici satış fiyatlarının 14 TL altında seyrettiği dile getiriliyor.

Mevcut durum üreticilerin anaç hayvanlarını kesime gönderme riskini artırıyor.

TÜSEDAD tarafından yapılan açıklamada, “Haziran ayına ait maliyet 17,00 TL/lt iken; 1 Temmuz itibariyle elektriğe gelen yüzde 30 zam ve mazot fiyatlarına bir önceki aya göre gelen yüzde 9 zam, giderlerde artışa neden olmuştur. Ayrıca, reforme inek kesim fiyatının yüzde 15, reforme düve kesim fiyatının ise yüzde 20 civarında düşmüş olması gelirlerin azalmasına neden olmuştur. Yem fiyatlarına bakıldığında ise özellikle kuru yonca otunda yüzde 5,8’lik bir düşüş olmasına karşın kesif yemlerin geneline yansıyan küçük artışların toplam yem giderine etkisi sadece yüzde 0,58 olmuştur” denildi.

Söz konusu kriterlere göre, 1 litre soğutulmuş çiğ süt maliyeti’nin Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2 artmış olmasının temel iki sebebi elektriğe ve mazota gelen zam ile reforme hayvanların kesim fiyatlarındaki düşüşler olduğunun altı çizildi.

TÜSEDAD, “Kırsalda üretim yapan çiftçilerimizin kârlı bir üretim döngüsü içinde olması, ülkenin geleceği için vazgeçilemez bir öneme sahiptir. Sürdürülebilir gıda tedariki, kırsaldan kente göçün durması ve kırsalda işgücü bulunabilirliği diğer sanayiler için dünyada rekabetçi olunması bakımından stratejik bir konudur. Sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama yüzde 20 kar ile 21,05 TL/lt olarak açıklanması önerilmektedir” ifadelerine yer verildi. İRFAN DONAT/bloomberght

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP