DOLAR 33,5538 0.15%
EURO 36,7140 0.22%
ALTIN 2.660,541,63
BITCOIN 1991508-1,40%
İstanbul
29°

AÇIK

KALAN SÜRE

Çin otomobil devi iflasını istedi!

Çin otomobil devi iflasını istedi!

Çinli elektrikli otomobil üreticisi iflas başvurusunda bulundu. Firma için işler bir süredir yolunda gitmiyordu.

ABONE OL
12 Ağustos 2024 17:07
Çin otomobil devi iflasını istedi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni nesil Çinli elektrikli otomobil üreticisi Human Horizons HiPhi, premium segmentte odaklanarak birçok rakibinin aksine yüksek satış rakamlarına ulaşamadı. Geçtiğimiz aylarda ise, üretime tam altı ay ara vereceğini duyurmuştu. O zaman şirketin uzun bir süredir nakit sorunu yaşadığı aktarılmıştı. Geç ödenen maaşlar, iptal edilen ikramiyeler ve yönetici maaş kesintileriyle gündeme gelen şirketin, ciddi olarak batma tehlikesi de bulunuyordu.

YENİDEN YAPILANDIRMA TALEBİNDE BULUNDU

Şirket, mali zorluklar nedeniyle iflas öncesi yeniden yapılandırma talebinde bulundu. Bu başvuru, Doğu Çin’in Yancheng kentindeki Halk Mahkemesi’ne iletildi ve Nisan 2024 itibarıyla borçlarını ödeyemediği duyuruldu.

Mahkeme, Human Horizons’ın yeniden yapılandırma için gereken şartları yerine getirdiğini ve süreci denetlemek üzere bir yönetici atayacağını açıkladı. Sürecin başlangıçta altı ay süreceği ancak gerekirse üç ay daha uzatılabileceği belirtildi.

BU NOKTAYA NASIL GELDİ?

Şirket, son aylardaki ekonomik zorluklar ve düşük satış rakamları nedeniyle üretimi Şubat 2024’te durdurdu. Mağazalarını kapatmak zorunda kalan şirket, tedarikçilere ödeme yapamayacak duruma geldi. 2023 yılında ise sadece 8.000’den az lüks elektrikli araç teslim edebildi.

HiPhi markasının yaşadığı finansal kriz, Çin otomobil pazarındaki zorlukları da ortaya koyuyor. 2022’de devlet destekli elektrikli araç sübvansiyonlarının sona ermesi ve genel ekonomik durgunluk, tüketici talebini azalttı. Birçok otomobil markası fiyat rekabetine girerken, bu durum küçük oyuncuların da kriz yaşamasına neden oldu.

Human Horizons, Mayıs 2024’te iAuto Group’un şirketin yeniden yapılandırılması ve üretime devam etmesi için 1 milyar dolarlık fon sağlayacağı açıklanmıştı. Ancak, şirketin iflas sürecine doğru ilerlemesi, bu anlaşmanın gerçekleşmediğini ortaya koyuyor.

HUMAN HORİZSONS ÖZELLİKLERİ

Dört kapılı sedan, gerçekten çok kışkırtıcı bir tasarıma sahipti. Sportif çizgide aşırı gösterişli hazırlanan araç, toplam üç farklı elektrik motoru üzerine kuruluyor. Arkaya iki tane, öne ise bir tane motor konumlandırılan araç, bu sayede tam 1.287 beygir güç getiriyor. 0’dan 100 km/s hıza 2 saniyenin biraz üzerinde ulaşabilen ve maksimum hızı limitli olarak 300 km/s olarak açıklanan A, karbon fiber rotor tasarımına sahip motorları ve yağ ile manyetik silindir bobini özelinde kullanılan doğrudan soğutma altyapısıyla maksimum gücünü 30 dakikadan uzun süre boyunca aralıksız olarak koruyabiliyor. Altında karbon fiberden üretilen kurşun geçirmez bir şasi kalkanı bulunan aracın, batarya paketi de yangına dayanıklı karbon fiber ile korunuyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP