DOLAR 33,6225 0.03%
EURO 37,1472 0.31%
ALTIN 2.661,650,64
BITCOIN %
İstanbul
31°

AÇIK

KALAN SÜRE

Brent petrol 4 haftalık değer kaybının ardından yükselişte

Brent petrol 4 haftalık değer kaybının ardından yükselişte

Dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi ABD'de resesyon endişelerinin güçlenmesiyle düşen brent petrol fiyatları, 4 haftalık değer kaybının ardından bu hafta yüzde 2,7 değer kazandı.

ABONE OL
10 Ağustos 2024 12:16
Brent petrol 4 haftalık değer kaybının ardından yükselişte
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’de açıklanan istihdam raporundaki verilerle ABD’de ekonomik aktivitenin öngörülünden daha sert yavaşlayabileceği endişesi, ülkenin resesyona gidebileceği öngörülerini destekleyerek fiyatların gerilemesine sebep oldu.

Buna karşın, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) piyasaları rahatlatmak için acil toplanarak faiz indirimi yapma ihtimalini gündeme getirmesi, ekonominin gidişatına ilişkin endişeleri artırarak beklentilerin aksine petrol fiyatlarının düşüşünü destekledi.

Böylece brent petrolün varil fiyatı, 74,93 dolara kadar düşerek 3 Ocak’tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Öte yandan, ülkede 8 Ağustos’ta açıklanan işsizlik maaşı başvurularında yaşanan azalmanın resesyon endişelerini hafifletmesi, petrol fiyatlarının daha fazla düşmesini engelledi.

Söz konusu gelişmelerle son 4 haftadır değer kaybeden brent petrolün varil fiyatı, bu hafta yüzde 2,7 değer kazandı.

Washington merkezli danışmanlık firması Rapidan Energy Group’un Başkanı Bob McNally, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ilerleyen süreçte petrol fiyatlarının artmasının muhtemel olmadığını ancak siyasi olayların fiyatları geçici olarak yükseltebileceğini söyledi.

“Kısa süreli fiyat artışına neden olabilir”

McNally, İran’ın bölgesel çatışmaya girmemek için büyük bir misilleme yapmaktan kaçınsa da İsrail ile arasındaki sürtüşmelerin bu doğrultuda ilerlediğine dikkati çekerek, “Basra Körfezi’nden küresel pazarlara akan petrol ve doğal gazdaki herhangi bir kesinti, halihazırda petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturan makroekonomik durumu daha da kötüleştirecek ciddi ancak kısa süreli fiyat artışına neden olabilir” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP