DOLAR 33,5502 -0.05%
EURO 36,8785 -0.12%
ALTIN 2.651,91-0,21
BITCOIN 20421783,17%
İstanbul
29°

AÇIK

KALAN SÜRE

Mahfi Eğilmez’den faiz mesajı

Mahfi Eğilmez’den faiz mesajı

TCMB uzun süredir politika faizini yüzde 50'de sabit tutarken, faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı ise merak konusu oldu. İktisatçı Mahfi Eğilmez, enflasyonun yüzde 40'ın altına gerilemesiyle faiz indirimi sürecinin başlaması gerektiğini ifade ederken faiz indirimi için de tarih verdi.

ABONE OL
7 Ağustos 2024 19:05
Mahfi Eğilmez’den faiz mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, son günlerde piyasalarda görülen dalgalanmaları değerlendirdi. CNBC-e canlı yayınında Son Baskı programına katılan iktisatçı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın rezervleri ve enflasyondaki düşüşe yönelik yorum yaptı ve faiz indirimi için tarih verdi. Küresel piyasalarda pazartesi günü görülen sert düşüşler ve sonrasında toparlanma için Eğilmez, şunları söyledi:

“Bir şoka doğru gittiğini seziyorduk ama bunun pazartesi olacağını beklemiyorduk. Japonya’nın kararı çok önemli. Piyasalarda ABD resesyonu korkusu var. ABD’nin büyümesinde düşüşler var, resesyon beklentisi var. Resesyon olursa çok ciddi etki yapacak. Avrupa kötü, Almanya resesyonda. Bütün bunların üzerine Japonya’nın faiz artışı gelince esas orada oldu.

‘HERKES ELİNDEKİNİ SATIYOR’

Japonya carry trade’in merkezi durumunda. Japonya’dan bedava faizle kredi alıp ciddi faiz kazandıracak yerlere yatıranlar var. Japonya’nın çok uzun süredir yapmadığı bir şeyi etkili hale getiriyor havası oluşunca büyük darbe yarattı.

Niye çabuk çözüldü? Dünya tuhaf bir şekilde bu tür olaylara alıştı, kanıksadı. Bu ilk bir şok oluyor, herkes elindekini satıyor. Ertesi gün o kadar da kötü olmayabilir deyip devam ediyor.

‘BİREYSEL YATIRIMCILAR İÇİN TEHLİKELİ BİR DÖNEM’

Bizde dolar biraz yerine oturuyor, borsa o düşüşü telafi etmeye yöneldi. Kripto paralarda telafi var. Bu kadar büyük düşüşlerde bir sürü insan için de alım fırsatı oluyor. Öyle bir tepki. Finansal piyasalar iyice esnek hale geldi. Çok çabuk şekil alabiliyor. Bugün onu yaşıyoruz. Arkadan bir şok daha gelirse onu atlatamayabilir.

Böyle bir dönem bireysel yatırımcılar için tehlikeli bir dönem. Bence bireysel yatırımcıların böyle bir dönemde daha sabit getirili işlere, oynaklığı daha az olan enstrümanlara yönelmesinde yarar var. Kurumsal yatırımcıların daha rahat hareket edebileceği bir ortam.

‘MERKEZ’İN REZERVİNDEKİ ARTIŞ CARRY TRADE’LE GELEN PARALAR’

Kurun sabitleşme eğilimine girip da faizin yüzde 45-50’lerde olduğunda TL’ye dönüyorlar, bu da bir nevi carry trade. 20 milyarın üzerine iki katı kadar da bunu koymak lazım. Merkez’in rezervindeki artış carry trade’le gelen paralar. Japonya’nın faizi artırıyor olması carry trade’ciler açısından maliyetleri yükseltiyor. Maliyet artıyor demek bu parayı yatırdığın yerdeki getiri ne durumda, ona bakmak lazım. Bizdeki getiri dolar faizi olarak yüzde 45 ise bu artış çok önemli değil. Öbür taraflarda getiri düşünce oralardan çıkıp buraya gelebilirler. Bu Türkiye’nin aleyhine olmayabilir. Japonya’nın artışı bizim lehimize bile olabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP