DOLAR 33,6224 0.04%
EURO 37,0182 -0.05%
ALTIN 2.645,220,02
BITCOIN %
İstanbul
31°

AÇIK

KALAN SÜRE

Küresel piyasalarda ABD tarım dışı odağı

Küresel piyasalarda ABD tarım dışı odağı

Fed Başkanı Jerome Powell'ın işgücü risklerine işaret etmesinin ardından gözler ABD istihdam verilerinde olacak.

ABONE OL
2 Ağustos 2024 12:15
Küresel piyasalarda ABD tarım dışı odağı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’de açıklanan zayıf işsizlik ve imalat verileri her ne kadar ilk aşamada faiz indirimi coşkusuyla hisseleri desteklese de, az da olsa ABD ekonomisinde sert iniş riski olabileceği endişelerini de beraberinde getirdi.

Daha da büyük bir etki, açıklanan teknoloji bilançolarının hayal kırıklığı yaratması oldu. Teknoloji bilançolarının zayıflığı ve Orta Doğu’daki gelişmeler yatırımcıların riskten kaçışını tetiklemeye devam etti. Wall Street endeksleri açılışta yükselse de günü kayıpla tamamladı. S&P 500 yüzde 1,4, Nasdaq 100 yüzde 2,4 düştü. Intel ve Amazon hisseleri açıklanan bilançolarla kapanışın ardından gerçekleşen işlemlerde düştü.

ABD vadeli endeksleri ekside. Zayıf ABD verileri ve beklentileri karşılayamayan teknoloji bilançolarının ardından MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 3 ile iki yılın en sert günlük düşüşü ile kapanmaya hazırlanıyor.

Japon yeni Mart ayından bu yana en güçlü seviyesine yakın işlem görürken, ihracat odaklı şirketlerin baskı altında kalmasıyla Topix endeksi yüzde 5,7’e varan bir kayıp yaşadı. Perşembe günü yüzde 0,34 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi bugün açıklanacak ABD istihdam verisi öncesi yatay.

ABD’de tarım dışı istihdam verisi izlenecek

ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin Fed beklenti ve fiyatlamalarının geleceği açısından kritik öneme sahip olması bekleniyor.

Verilerin tarım dışı istihdamda Temmuz ayında 175 bin kişi artış yaşandığına işaret etmesi bekleniyor.

Tarım dışı istihdam Haziran ayında 206 bin kişi artış kaydetmişti. ABD’de işsizlik oranının ise yüzde 4,1 seviyesinde açıklanacağı tahmin ediliyor. 2023’ün başlarında yüzde 3,4’e kadar gerileyen ABD işsizlik oranı, haziran ayında yüzde 4,1’e yükselmişti.

Fed Başkanı Jerome Powell bu haftaki faiz toplantısında Eylül’de bir indirim olabileceğine işaret ederken, istihdam piyasasındaki risklere atıfta bulunmuştu. Andrew Hollenhorst liderliğindeki Citi ekonomistleri perşembe günü yayımladıkları bir notta, “Dikkatler işgücü piyasasına ve işsizlik oranındaki istikrarlı yükselişe kaydı. Riskler daha derin veya daha hızlı faiz indirimlerine doğru kaymaya devam ediyor” dediler.

Açıklanacak verinin 142 bin kişilik bir artışa işaret etmesini bekleyen Bloomberg Ekonomisti Anna Wong, “Elbette, tarım dışı istihdamda zayıflığın bir kısmı Beryl Kasırgası’na atfedilebilir. Bu geçici etki önümüzdeki aylarda tersine dönecektir. Ancak Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun ‘doğum ve ölüm modeli’ yeni firmaların net yaratımından kaynaklanan istihdamı hala olduğundan fazla gösterdiğinden, aylık istihdam artışının temel hızının muhtemelen 100 binden az olduğunu düşünüyoruz. Bu rakam, sabit bir işsizlik oranıyla tutarlı hızın altında. Bu nedenlerle, işsizlik oranının yıl sonuna kadar yüzde 4,5’e yükselmesini bekliyoruz” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP