DOLAR 33,0890 0.03%
EURO 35,7907 -0.07%
ALTIN 2.547,290,46
BITCOIN %
İstanbul
28°

AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

İşverenlerin gözdesi üniversite ve bölümler belli oldu

İşverenlerin gözdesi üniversite ve bölümler belli oldu

Kariyer.net, 5 yıldır düzenli olarak yayınladığı İşverenlerin Tercihi (İşveren İlgi Endeksi) analizinin sonuçlarının açıkladı. Tercih döneminde olan ve kariyerinin ilk adımlarını atmaya hazırlanan gençler için bir rehber niteliği taşıyan analiz, hangi üniversitelerden ve bölümlerden mezun olanların daha hızlı iş bulduğunu gösteriyor. Araştırmanın bu yılki sonuçları işverenler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversitenin sırasıyla Galatasaray, Sabancı, Koç, Boğaziçi ve Türk Alman Üniversiteleri olduğunu ortaya koydu. İşverenlerin en çok tercih ettikleri bölüm ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Matematik Mühendisliği oldu.

ABONE OL
30 Temmuz 2024 14:05
İşverenlerin gözdesi üniversite ve bölümler belli oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yılda 1,9 milyon kişinin iş bulmasına katkı sağlayan Kariyer.net, İşverenlerin Tercihi (İşveren İlgi Endeksi) analizinin beşincisini yayınladı. “Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha hızlı işe giriyor” sorusuna cevap veren analiz, 550 bin işverenin Kariyer.net üzerinden yaptığı 250 milyon işe alım hareketi incelenerek uzman akademik bir kadrodan oluşan danışma kurulu rehberliğinde hazırlandı. Analiz yapılırken mezunların, üniversite mezuniyetini takip eden ilk 2 yıl içerisindeki işe girme hızları baz alındı. İşveren İlgi Endeksi analizinin detaylarına universiterehberi.net adresinden ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.

İşverenlerin tercihinde zirve bu yıl da değişmedi

İşveren İlgi Endeksi sonuçlarına göre işverenler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite bu yıl da değişmedi. Şirketlerin en çok tercih ettiği üniversite geçen yıl olduğu gibi yine Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) oldu. Galatasaray’ı sırasıyla; Sabancı, Koç, Boğaziçi ve Türk Alman Üniversiteleri izledi.

Analize göre en hızlı işe giren mezunlar, Matematik Mühendisliği bölümünü başarıyla tamamlayanlar oldu. Listede Almanca İşletme ikinci sırada yer alırken onu sırasıyla; İşletme Mühendisliği, Enformasyon Teknolojileri ve İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümü takip etti. Listenin ilk sıralarında yer alan bölümlerin, daha az mezun veren, daha az üniversitede bulunan bölümler olması dikkat çekti. İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümünün geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yükselişte olması dikkat çekti. Top 10 bölüm arasında yer alan diğer bölümler ise sırasıyla İşletme Enformatiği, Finans Matematiği, Mütercim Tercümanlık (Çince), Bilgisayar Mühendisliği ve Otomasyon Mühendisliği oldu.

Üniversite-Bölüm kombinasyonu kriterinde Mühendislik öne çıkıyor

Hangi üniversite-bölüm kombinasyonundan mezun olanların daha hızlı işe girdiğini de ortaya koyan analiz, ilk 10’da mühendislik bölümlerinin ağırlıkta olduğunu gösteriyor. Listenin ilk sırasında İTÜ – Bilgisayar Mühendisliği yer alırken; GSÜ – Bilgisayar Mühendisliği ve YTÜ – Bilgisayar Mühendisliği sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada konumlanıyor.

Şirketlerin Mütercim-Tercümanlık bölümlerine ilgisi artıyor!

Mütercim-Tercümanlık bölümlerine olan ilginin son yıllarda arttığı gözlemleniyor. İlk 10 arasında 8. sırada yer alan Çince Mütercim-Tercümanlık bölümü mezunları, en çok ‘Üretim / Endüstriyel Ürünler’ ve ‘Kimya’ sektörlerinde istihdam ediliyor. Bunun yanı sıra Fransızca Mütercim Tercümanlık (+13), İtalyan Dili ve Edebiyatı (+3), Almanca Mütercim-Tercümanlık (+2) bölümleri de işverenler tarafından tercih edilen bölümler listesinde yükselişini sürdürüyor. Dil bölümleri incelendiğinde; işveren tercihlerinde mezun sayısı az olan İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümü ilk sırada yer alıyor. Bu bölümden mezun olanlar en çok Eğitim, Kamu ve İnternet sektörlerinde Tercüman/Çevirmen olarak görev yapıyor.

‘’Tercih yaparken tek kriteriniz puan olmasın’’

Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, üniversite tercihi yapacak gençlere universiterehberi.net sitesinden de ulaşılabilecek Kariyer.net Üniversite Rehberi’ni incelemelerini öneriyor. “Sadece puana bakarak değil üniversite ve bölümleri iyi araştırarak tercih yapılmalı. Öncelikle gençlerin ilgi alanlarına ve yeteneklerine uygun alternatifleri değerlendirmesi doğru olacaktır.” diyen Fatih Uysal, İşverenlerin Tercihi analizini de karar sürecinde göz önüne almaları gerektiğini belirtiyor. Tüm dünyada yaşanan yetenek açığına da dikkat çeken Uysal: “Nitelikli ve çağın gerekliliklerine uygun donanımlı işgücü ihtiyacı büyüyor. Yetenek açığının bulunduğu, işverenlerin nitelikli işgücü bulmakta zorlandığı bölümleri öğrenip tercih sıralamasında dikkate almakta fayda olacağını düşünüyoruz.” sözleriyle üniversite öğrencisi adaylara tavsiyelerini aktarıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP