DOLAR 33,5993 -0.03%
EURO 37,1228 0.21%
ALTIN 2.649,720,19
BITCOIN %
İstanbul
27°

AÇIK

KALAN SÜRE

Küresel piyasalarda Fed haftası

Küresel piyasalarda Fed haftası

Küresel piyasalarda tüm dikkatler Fed başta olmak üzere merkez bankalarının faiz kararına çevrildi. Bu hafta toplanacak merkez bankalarından Fed’in indirim için Eylül'e işaret etmesi, İngiltere Merkez Bankası'nın ise faiz indirmesi bekleniyor, bazı ekonomistler Japonya Merkez Bankası'nın bu hafta faiz artırabileceği görüşünde.

ABONE OL
29 Temmuz 2024 22:48
Küresel piyasalarda Fed haftası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Wall Street endeksleri, Cuma günü yaşanan toparlanmaya rağmen geçen haftayı düşüşle tamamladı. Yatırımcıların teknoloji hisselerinden çıkıp küçük ölçekli şirketlere yönelmesiyle aralıksız üç gün düşen S&P 500 Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi Haziran’da ılımlı artış kaydettiğinin açıklanması sonrası Cuma günü yüzde 1 yükselişle kapandı.

Nasdaq 100 de Cuma günü yüzde 1 yükseldi ancak hafta boyunda yüzde 3’e yakın geriledi. Bu sabah ABD vadeli endeksleri artıda. Asya Borsaları yeni haftaya yükselişle başladı. MSCI Asya Pasifik Endeksi iki haftadan bu yana görülen en güçlü günlük artışı kaydetti.

Fed’in faiz indirimlerinin yakın olduğu beklentisi piyasaları desteklerken, bu sabah Avustralya’dan Japonya ve Hong Kong’a kadar birçok borsa değer kazandı. Çin ise ekonomiye güçlü bir teşvik gelmemesi nedeniyle negatif ayrışırken, Çin 10 yıllık tahvillerinin getirisi rekor düşük seviyeye indi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi geçen hafta boyunca 5 baz puan gerilemiş yüzde 4,1939’dan, 2 yıllıkların getirisi haftanın tamamında 13 baz puana yakın düşerek yüzde 4,3832’den kapanmıştı. Bu iki tahvilde getiriler bu sabah da düşüyor. Geçen haftayı yatay şekilde 1.257 seviyesinden tamamlayan Bloomberg Dolar Endeksi hafif geriledi.

Küresel merkez bankaları haftası

ABD’de açıklanan son verilerin enflasyonun büyümeyi aşağı çekmeden hız kestiğine işaret etmesinin ardından piyasalar Fed’in bu hafta faizi sabit bırakmasını ancak Eylül ayı için faiz indirimi sinyali vermesini fiyatlıyor.

ABD Merkez Bankası faiz kararını Çarşamba günü açıklayacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi politika faizlerinin yüzde 5,25-5,50 aralığında bırakılması yönünde. Bloomberg Economics ekonomistleri, “Faiz indiriminin ‘yakın zamanda’ uygun olacağı konusunda geniş bir mutabakat bekliyoruz, ancak zamanlama konusunda muhtemelen küçük farklılıklar olacaktır” öngörüsünde bulundular. Bir sürpriz çıkma ihtimali en yüksek toplantı ise aynı gün gerçekleştirilecek Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) toplantısı olacak gibi görünüyor.

Bloomberg anketine katılan 51 ekonomistin büyük bölümü faiz oranlarının sabit kalmasını beklerken, katılımcıların 11’i farklı oranlarda faiz artışı öngörüyor. Faiz artışının zamanlamasına ilişkin bir ankete göre ise temmuz, eylül ve ekim aylarında faiz artışı ihtimali birbirine çok yakın düzeyde fiyatlanıyor. BOJ’un aylık tahvil alımlarını 6 trilyon yenden 5 trilyon yene çekeceğine ise kesin gözüyle bakılıyor. İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararını perşembe açıklayacak.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi politika faizinin 16 yılın zirvesi olan yüzde 5,25’ten yüzde 5’e çekilmesi yönünde. Swap piyasalarındaki fiyatlama ise bir indirim ihtimalinin yüzde 50-50 olduğuna işaret ediyor. Ekonomistler, faizleri düşürmeye başlasa da İngiltere gevşeme sürecinin kademeli olacağı sinyalini vermesini bekliyor.

Faiz toplantısını gelecek hafta gerçekleştirecek Avrupa Merkez Bankası (AMB) ise salı günkü Euro Bölgesi ikinci çeyrek büyüme verileri ile Çarşamba günkü tüketici enflasyonu verilerine odaklanacak. AMB Başkanı Christine Lagarde eylül ayında faiz indirimine gidip gitmeyeceklerini verilerin belirleyeceğini söylemişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP