DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22730472,36%
İstanbul
27°

AÇIK

KALAN SÜRE

Emeklilik sisteminde değişiklik geliyor: Emeklilik yaşı yükselecek mi?

Emeklilik sisteminde değişiklik geliyor: Emeklilik yaşı yükselecek mi?

Emeklilik sisteminde yeni değişiklikler üzerine çalışmaların yapıldığı kamuoyuna yansıdı. Emeklilik yaşının yükseltilmesinin de seçenekler arasında olduğu belirtilirken "EYT düzenlemesi iptal edilir mi" sorusu da gündemde yer alıyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre sosyal güvenlik sistemiyle ilgili kapsamlı değişiklik gündeme gelecek. Peki, EYT düzenlemesinden geri adım atılır mı?

ABONE OL
27 Temmuz 2024 16:34
Emeklilik sisteminde değişiklik geliyor: Emeklilik yaşı yükselecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emeklilik sisteminde yeni formüller üzerinde çalışamalar başlarken hükümet, emeklilik sisteminde köklü değişikliğe hazırlanıyor. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç yazısında emeklilik sistemindeki değişikliğe ilişkin kulislere yansıyanları aktardı. Emeklilik yaşının artırılmasının yanı sıra en düşük emekli aylığı alanlar için sosyal yardım programlarının uygulanması da gündemde. Kamuoyu ise EYT düzenlemesinin iptal edilip edilmeyeceğini merak ediyor. İşte emeklilik sisteminde beklenen değişikliğin detayları…

EYT’nin üzerinden bir yıl geçince maliyeti ile ilgili tartışmalar da gündeme geldi. Maliyet tartışmalarıyla eşzamanlı olarak AK Parti kurmaylarından da emeklilik sisteminde değişiklik yapılacağına dair açıklamalar yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’nin ekim ayında açılmasıyla başlayacak yeni yasama döneminde konuyu gündeme alacaklarını açıkladı.

Ahmet Kıvanç’ın yazısına göre, sosyal güvenlik sistemiyle ilgili kapsamlı bir değişiklik gündeme gelecek. Bunların bir kısmı hemen hayata geçirilirken, bir kısmının hayata geçirilmesi zaman alacak.

Öngörülen değişiklikler arasında prim günü ile emekli aylıkları arasında dengenin sağlanması, sağlık harcamalarının bütçe üzerindeki yükünün azaltılması, düşük emekli aylığı alanlar için sosyal yardım programlarının uygulanması gibi konu başlıkları bulunuyor.

Emeklilik yaşının artırılacağına ilişkin de iddialar dile getiriliyor.

EYT yasası iptal edilir mi?

EYT düzenlemesinden geri adım atılması hiçbir şekilde gündemde bulunmuyor. Kıvanç yazısında “EYT düzenlemesiyle sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayanlar için yaş şartı kaldırıldı. Sadece prim günü ve sigortalılık süresi koşulu bırakıldı. Koşulları yerine getirmiş olanların önemli kısmı emekli oldu ancak koşulları yerine getirdiği halde emekli olmayanlar ile koşulları yerine getirmeyi bekleyen 3 milyona yakın kişi bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

“Kanun kapsamındakilerin yüzde 40’tan fazlası emekli olmuşken EYT düzenlemesinden geri adım atılması söz konusu olamaz” ifadelerini kullanan Kıvanç, yazısının devamında şunları kaydetti:

“Böyle bir değişiklik yapılsa bile Anayasa’ya aykırı olacağı için Anayasa Mahkemesi’nden döner. Tekrar vurgulamak gerekirse, henüz emekli olmamış EYT’liler için yeniden yaş şartı da getirilemez. Kaldı ki emeklilik yaşının uzatılması konusu her ne kadar kulislerde konuşulsa da mevcut çalışanlar için bunun hayata geçirilme imkânı bulunmuyor. Yaş artırımı konusu olsa olsa ancak ilerleyen yıllarda gündeme getirilebilir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP