DOLAR 32,9727 -0.05%
EURO 35,8476 -0.05%
ALTIN 2.516,000,34
BITCOIN %
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

KALAN SÜRE

OSB’lerde elektrik piyasası faaliyetlerine düzenleme geldi

OSB’lerde elektrik piyasası faaliyetlerine düzenleme geldi

OSB ve endüstri bölgelerinde elektrik piyasası faaliyetlerine ilişkin esaslar belirlendi. OSB'lerden yönetmelikte belirlenen şartları sağlayanlar; şirket kurma şartı aranmaksızın, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) OSB üretim veya OSB dağıtım lisansı alarak onaylı sınırları içinde üretim veya dağıtım faaliyetlerinde bulunabilecek

ABONE OL
25 Temmuz 2024 10:30
OSB’lerde elektrik piyasası faaliyetlerine düzenleme geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Organize sanayi bölgeleri (OSB) ile endüstri bölgelerinde bu bölgelerin içindeki yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapacakları elektrik piyasası faaliyetinin esasları belirlendi.

OSB’lerden yönetmelikte belirlenen şartları sağlayanlar; şirket kurma şartı aranmaksızın, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) OSB üretim veya OSB dağıtım lisansı alarak onaylı sınırları içinde üretim veya dağıtım faaliyetlerinde bulunabilecek. Endüstri bölgelerinden sorumlu tüzel kişilerden yönetmelikte belirtilen şartları sağlayanlar da EPDK’dan endüstri bölgeleri üretim veya dağıtım lisansı alarak endüstri bölgeleri içinde üretim veya dağıtım faaliyetlerinde bulunabilecek.

Bu kapsamda üretilen elektrik enerjisi OSB onaylı sınırlar veya EB içerisinde tüketilecek. Bu bölgelerde üretilen elektriğin sisteme verilmesi durumunda, bu enerji için herhangi bir bedel ödenmeyecek ve bu enerji YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınacak.

EPDK’nın Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan OSB’lerin ve endüstri bölgelerin elektrik piyasası faaliyetlerine ilişkin yönetmeliğe göre, OSB veya endüstri bölgelerinden sorumlu tüzel kişi lisansları bir defada en çok 49 yıl en az 10 yıl için verilecek. Bu tüzel kişiler, her bir faaliyet ve aynı faaliyetin yürütüldüğü her bir tesis için ayrı lisans alacak. Hizmet alımı yoluyla elektrik tesislerinin işletmesini diğer gerçek veya tüzel kişilere yaptırabilecek.

Dağıtım lisansı sahibi olmayan OSB’nin veya endüstri bölgelerinden sorumlu tüzel kişilerin, OSB onaylı sınırları veya endüstri bölgeleri içindeki dağıtım faaliyeti, bölgedeki dağıtım şirketi tarafından yürütülecek. Bu tüzel kişiler katılımcı veya yatırımcılarının elektrik enerjisi veya kapasitesi ihtiyacını karşılamak amacıyla serbest tüketici sıfatıyla elektrik enerjisi temin edebilecekler.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren birden fazla tedarikçiden enerji tedarik eden OSB’lerin en geç 1 Ocak 2025 tarihine kadar enerji tedarikini yönetmelik hükümlerine uygun hale getirmeleri öngörülüyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP