DOLAR 32,8694 0.05%
EURO 35,6886 -0.02%
ALTIN 2.550,960,24
BITCOIN %
İstanbul
30°

PARÇALI AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

HSBC’den Türkiye için pozitif revize

HSBC’den Türkiye için pozitif revize

HSBC, Türkiye için büyüme ve enflasyon tahminlerini revize etti.

ABONE OL
24 Temmuz 2024 09:13
HSBC’den Türkiye için pozitif revize
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HSBC, ilk çeyrekteki güçlü GSYH verisinin ardından, 2024 yılının tamamı için büyüme tahminini %3,1’den %3,8’e yükseltti.

HSBC yayıladığı raporda. “Daha sıkı para ve/veya maliye politikası enflasyonda daha hızlı bir düşüşe ve dış açıkta daha hızlı bir iyileşmeye yol açabilir, ancak politika yapıcıların ekonomiyi yumuşatmak için daha kademeli bir makro ayarlamayı tercih ettiğini düşünmeye devam ediyoruz. Büyüme tahminimiz 2025 yılı için değişmeyerek %3,6’da kaldı” dedi.

Haziran ayı TÜFE’nin, hem manşet hem de çekirdek enflasyon için temel aylık fiyat artış hızının (mevsimsellikten arındırılmış, 3mma) yavaşlaması nedeniyle beklenenden daha düşük gerçekleştiğini belirten HSBC, daha önce %48,0 ve %29,0 olan 2024 sonu ve 2025 sonu TÜFE beklentilerini sırasıyla %44,6 ve %27,7 olarak revize etti.

HSBC raporda, “Para politikasına ilişkin baz senaryomuz yıl boyunca faiz oranlarının değiştirilmemesi yönündedir. Tahminlerimize göre reel politika faizi Kasım ayından itibaren önemli ölçüde pozitif olacak, ancak şimdilik 4. çeyrekte başlayacak faiz indirimlerinin bir miktar erken olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Yüksek enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma, enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü risklerin temel kaynakları olmaya devam etmektedir” değerlendirmesini yaptı.

Hükümetin altın ithalatını sınırlama kararının etkili olduğunu ve altın ithalatı yılın ilk beş ayında yıllık bazda %54 oranında düştüğünü hatırlatan HSBC, “Çekirdek ithalat şu ana kadar daha dirençli seyretti. Yine de, yakın zamanda 2024-25 cari açık tahminlerimizde küçük bir aşağı yönlü revizyon yaptık. dedi

Raporda,”TL konusunda yapıcıyız. Para birimi için düşük enflasyon reel faizler kanalıyla destekleyici olmaktadır. Şimdiye kadar, yükselen nominal faiz oranları, reel faizleri artırma ve dolarizasyon sürecini destekleme konusunda ağır bir iş yapmak zorundaydı. Bundan böyle reel faizlerin pozitif dinamiği enflasyondaki düşüşten kaynaklanabilir. Reel faizlerin 2024 yılı sonuna kadar önemli ölçüde pozitif hale gelebileceğine ve TL’nin cazibesini daha da artıracağına inanıyoruz. USD-TRY’yi yılsonunda 36,0 seviyesinde görüyoruz” ifadeleri yer aldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP