DOLAR 32,9419 0.13%
EURO 35,8713 -0.02%
ALTIN 2.546,880,49
BITCOIN %
İstanbul
30°

PARÇALI AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

Moody’s  açıkladı: Not daha fazla artabilir

Moody’s açıkladı: Not daha fazla artabilir

Moody's, on bir yıl aradan sonra Türkiye'nin notunu iki kademe artırdı; daha önce bu tür bir artış 3 Aralık 2009'da Fitch tarafından yapılmıştı.

ABONE OL
23 Temmuz 2024 07:19
Moody’s  açıkladı: Not daha fazla artabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz Cuma günü Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırarak B3’ten B1 seviyesine yükseltti ve görünümü pozitife çevirdi. Uzmanlar tarafından aktarılan bilgilere göre bu önemli not artışı, Türkiye’nin yeni ekonomi programının güvenilirliğine dair güçlü bir işaret olarak değerlendiriliyor. Moody’s’in bu iki kademe not artırımı, on bir yıl aradan sonra gerçekleşen ve piyasa beklentilerini aşan bir hamle oldu. Türkiye’nin tarihinde sadece bir kez daha yaşanan bu olağandışı iki kademeli yükseltme, Fitch’in 3 Aralık 2009’da Türkiye’nin notunu BB-‘den BB+’ya yükseltmesiyle gerçekleşmişti.

Moody’s’in bu hamlesi, Türkiye’nin notunu Fitch (B+) ve S&P (B+) ile aynı seviyeye getirdi. Her iki derecelendirme kuruluşu da Mart ve Mayıs aylarında Türkiye’nin notunu artırmış ve pozitif görünümü korumuştu. Not artışlarının ardından yayımlanan raporlarda kurumlar bu not artırımların, Türkiye’nin geleneksel para politikalarına dönüşü ve dış dengesizliklerin azaltılması sayesinde gerçekleştiğini vurgulamışlardı. Ancak, Türkiye’nin notu hâlâ yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor.

Moody’s’ten yeni rapor

Diğer iki büyük kredi derecelendirme kuruluşunun aksine daha temkinli bir tavır sergileyen Moody’s, Cuma günü gerçekleştirdiği bu hamlesinin ardından bugün Türkiye hakkında yeni bir rapor yayımladı. Aralarında Hande Küçük’ün de bulunduğu Moody’s ekonomistleri, Türkiye ekonomisindeki önemli noktalara değinirken dolar/TL ve kredi notunun artırılması üzerine de önemli değerlendirmelerde bulundular.

“En büyük katalizör dezenflasyon başarısı olacaktır”

Yayımlanan raporda iki kademelik artışın Türkiye’nin yeni ekonomik programının güvenilirliğine ‘destek’ oluşturduğuna dikkat çeken ekonomistler, en büyük katalizörün ‘dezenflasyon’ başarısı olacağını vurguladı. Kredi spreadlerinin tarihsel olarak bu durumu fiyatlandırdığı belirtilirken, güncel durumun Moody’s açısından CDS’ler konusunda daha iyimser bakış açısına yol açtığı ifade edildi.

“Dezenflasyon daha fazla not artışını beraberinde getirebilir”

Her ne kadar 2 kademeli bir artış piyasalarda olumlu olarak yorumlansa da Moody’s ekonomistleri, Türkiye’nin kredi notunun hala yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında olduğunu vurguladılar. Konu hakkında “Özellikle, reel gelirler ve ekonomik aktivite üzerindeki baskının arttığı bir dönemde bu önem taşıyor. Son haftalarda gerçekleşen diğer katalizörlerle birlikte, bu durum Türk varlıklarına yönelik yabancı girişlerinin boyutunu ve kalitesini artırmalıdır. Ancak, TL’ye yönelik kalıcı güvenin gerçek belirleyicisi enflasyonun kalıcı ve önemli ölçüde düşürülmesi olacaktır” yorumlarında bulunan ekonomistler, TL’ye yönelik kalıcı güvenin tesis edilmesi için enflasyonu işaret ettiler.

Moody’s’in 2024 yıl sonu için yüzde 42,4 ve 2025 yıl sonu için yüzde 25,2’lik enflasyon tahminine raporda yer veren ekonomistler, pozitif kredi görünümü ve beklenen dezenflasyonun ‘daha fazla not artışını’ beraberinde getirebileceğini ifade etti.

“Merkez Bankası için ana zorluk sıkı para politikasını sürdürmek”

Dolar/TL paritesi konusunda ise beklentilerini “USD/TRY tahminimiz yıl sonu için 36 seviyesinde kalıyor, bu da vadeli işlem eğrisinin ima ettiği seviyenin oldukça altında. Ancak, para birimindeki son trendler, özellikle sıkı politika taahhüdü sürdürülürse, aşağı yönlü risklere işaret ediyor. Dezenflasyona yönelik taahhüdün korunması, piyasaların bu yolda bazı zorluklar yaşama riskine rağmen, tahminimizi değiştirmiyoruz. Ekonomik aktivitedeki olası bir yavaşlamaya yönelik politika tepkisi bu taahhüdün net bir testi olacaktır” ifadeleriyle aktaran Moody’s ekonomistleri, Merkez Bankası’nın kısa vadede karşılaşacağı ana zorlukları ise “net döviz alımları (rezerv birikimi) sonucu oluşan fazla TL likiditesinin sterilizasyonu” ve “artan büyüme rüzgarlarına rağmen önümüzdeki yılın dezenflasyon hedeflerine ulaşmak için yeterince sıkı bir para duruşunu sürdürmek” olarak belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP