DOLAR 33,0224 -0.07%
EURO 35,9987 0.15%
ALTIN 2.550,01-0,02
BITCOIN 22206870,44%
İstanbul
30°

AÇIK

KALAN SÜRE

Asya borsaları Biden’ın adaylıktan çekilmesiyle düşüşte

Asya borsaları Biden’ın adaylıktan çekilmesiyle düşüşte

Asya-Pasifik piyasaları ABD Başkanı Joe Biden'ın başkanlık adaylığından çekilmesiyle düştü. Ayrıca, Çin beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını düşürdü.

ABONE OL
22 Temmuz 2024 07:55
Asya borsaları Biden’ın adaylıktan çekilmesiyle düşüşte
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Asya-Pasifik piyasaları Pazartesi günü, ABD Başkanı Joe Biden’ın Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i Demokratların adayı olarak onaylayarak başkanlık yarışından çekildiğine dair haberlerin ortaya çıkmasıyla düştü.

Pazartesi günü, Çin Merkez Bankası beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını düşürdü ve kısa vadeli 7 günlük ters repo oranı yüzde 1,8’den yüzde 1,7’ye düştü.

Bir yıllık ve beş yıllık kredi faiz oranları da 10 baz puan düşürülerek sırasıyla yüzde 3,35 ve yüzde 3,85’e indirildi; ekonomistler herhangi bir değişiklik beklemediğinden piyasalar bu duruma şaşırdı. Çin Merkez Bankası (PBOC) da Temmuz ayından itibaren orta vadeli borç verme olanağı için teminat gerekliliklerini azaltacak. Mevcut MLF oranı yüzde 2,5 seviyesinde bulunuyor.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi, PBOC’nin açıklamasının ardından yaklaşık yüzde 0,2 düşmeden önce hafifçe yükselirken, Çin CSI 300 endeksi yüzde 0,72 kayıp yaşadı.

Yatırımcılar ayrıca geçen hafta sonlarında yaşanan büyük küresel BT kesintisinin etkisini de değerlendirecek. Microsoft’un Windows işletim sistemini çalıştıran makineler, siber güvenlik şirketi CrowdStrike tarafından yayınlanan bir güncellemedeki aksaklık nedeniyle Cuma günü çöktü ve hisseleri yüzde11 oranında düştü.

Microsoft hafta sonu bir blog yazısında 8,5 milyon Windows cihazı (veya tüm Windows makinelerinin yüzde 1’inden azı) etkilendiğini açıkladı.

Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 1, geniş tabanlı Topix ise yüzde 0,9 düştü. Bu, endeksin üç haftadır ilk kez 40.000 seviyesinin altına düştü.

Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 1,4 düşüş yaşarken, küçük ölçekli Kosdaq yüzde 2,2 ile daha büyük bir kayıp yaşadı.

Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,76 düştü.

Bu hafta yatırımcılar Güney Kore ve ABD’den gelen GSYİH verilerinin yanı sıra bölgedeki fabrika faaliyeti verilerini de takip edecek. Güney Kore ve ABD Perşembe günü ikinci çeyrek avans GSYİH rakamlarını açıklayacak. Bu haftanın diğer ekonomik verileri arasında sırasıyla Cuma ve Salı günü ABD ve Singapur’dan gelen enflasyon rakamları yer alıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP