DOLAR 33,0619 -0.08%
EURO 36,0406 -0.37%
ALTIN 2.555,88-1,72
BITCOIN %
İstanbul
29°

AÇIK

KALAN SÜRE

Microsoft’un sistemsel çöküşü sonrası şirketler tazminat peşinde

Microsoft’un sistemsel çöküşü sonrası şirketler tazminat peşinde

Dünyayı derinden etkileyen Microsoft 365'in çökmesi milyonlarca insanı mağdur etti. Uçaklara erişim sorunu yaşandı, uçuşlar ertelendi, bankacılık sistemleri, televizyon yayınları durdu. Yurt dışında hastanelerde randevu sistemleri çalışamaz hale geldi. Milyarlarca dolarlık zarara neden olan Microsoft 365'in çökmesini uzmanlara sorduk...

ABONE OL
19 Temmuz 2024 17:08
Microsoft’un sistemsel çöküşü sonrası şirketler tazminat peşinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Teknolojinin nimetlerinden her an yararlanılırken sorun oluştuğunda büyük mağduriyetler ortaya çıkıyor. Dünyanın önde gelen kuruluşlarından olan Microsoft 365’in çökmesiyle birlikte kilit konumdaki sektörler çalışamaz hale geldi. Havalimanlarında check-in işlemleri yapılamadı, uçaklar havalanamadı, televizyon yayınları sekteye uğradı, bankacılık işlemleri kapalı kaldı. Hastanelerde randevu sistemleri çöktü.

MICROSOFT’A TAZMİNAT DAVASI AÇILIR MI?

İş dünyasını sarsan bu gelişmenin ardından dünyanın en büyük şirketlerinden olan Microsoft’un bu durumu nasıl telafi edeceği konuşulmaya başlandı.

Microsoft Crowdstrike şirketine yönelik hem şirketler hem de şahısların dava açıp mağduriyetlerini tazmin etmenin yollarını araması için uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu.

İş anlaşmalarının ertelenmesi, aktarmalı yolculukların iptal edilmesi ve yeni bilet alınması gibi sayısı çoğaltılacak nedenlerle oluşan dev zararı Microsoft’un nasıl telafi edeceği merak ediliyor.

BILL GATES İSTESE DÜNYAYI DURDURUR MU?

Milyarder iş insanı Bill Gates’in istemesi halinde tek bir hamlesiyle Microsoft sistemlerini durdurup dünyayı teknolojiden mahrum bırakabilme lüksü olduğu son ortaya çıkan hatayla belli oldu. Tek bir noktaya bağlı olunması ve arıza neticesinde alternatif bir çözüm yolu olmaması nedeniyle devasa büyüklükteki şirketler ve milyonlarca insan mağdur olabiliyor.

İşte uzmanların görüşleri…

Oğuz Evren Kılıç – Avukat

“ZARARLAR MICROSOFT’TAN TAZMİN EDİLEBİLİR”

Mağduriyet yaşayan kurumların Microsoft’tan zararlarını tazmin etmeleri talebinde bulunmasını öneren Avukat Oğuz Evren Kılıç “Microsoft ile hizmet anlaşması bulunan tüm kamu kurumları, özel ve tüzel kişiler, yaşanan bu aksaklıktan doğacak tüm zararlar ile ilgili olarak Microsoft şirketinden tazminat talep edebilirler. Aralarındaki sözleşmenin hükümleri de bu noktada çok önemli. Ayrıca birçok ülkenin mevzuatı gereğince Microsoft sorumlu tutuluyor. Microsoft ile çalışan Crowdstrike şirketi de müteselsilen sorumlu tutulabilir. Ya da Microsoft, Crowdstrike şirketine rücu edebilir” açıklamasını yaptı.

“BLOKZİNCİR TEKNOLOJİSİNİN ÖNEMİ ANLAŞILDI”

Kılıç “Merkezi bilişim altyapıları ve yönetişim sistemleri, günümüz dünyasının çok yönlü tehditlerine ve ihtiyaçlarına karşı yetersiz kalıyor. Merkezde konumlanmış olan şirket ya da kurum işlevsiz kaldığında, tüm sistem çöküyor. Domino etkisiyle küresel bir kaos ortaya çıkıyor. Merkeziyetsizleştirilmiş bilişim altyapıları bu nedenle çok önemli. Blokzincir teknolojisi bu alanda yaşamsal çözümler sunuyor. Blokzincir teknolojisinin değeri ve önemi bu olayla birlikte yeniden anlaşıldı” ifadesini kullandı.

“TEKNOLOJİNİN KORUNMASI CİDDİ ZAAF İÇİNDE”

Tehditlere karşı kökten bir çözümün bulunamadığını belirten Kılıç “Teknolojik altyapımız zannettiğimiz kadar dayanıklı ve güçlü değil. İnsanlık olarak henüz çok yeni keşfettiğimiz ve kullanmaya başladığımı bu altyapıların korunması ve sürdürülebilirliği ile ilgili ciddi zaaf içindeyiz. Dış etkenler kadar iç etkenler de teknolojik altyapıları tehdit ediyor, zorluyor. Tüm bunlara karşı kesin ve kökten bir çözüm bulunabilmiş değil. Merkezi yapıların handikapları çözülürse, teknolojik sorunların hızla küresel kaosa dönüşmesi engellenebilir. Bunun yolu da merkeziyetsiz altyapılardan geçiyor” dedi.

Ali Ünal – Bilişim Sistemleri Uzmanı

“MAĞDURLARIN TAZMİNAT HAKKI DOĞAR”

Milyonlarca kişinin mağdur olduğu Microsoft 365 çökmesi olayına ilişkin yorumda bulunan Bilişim Sistemleri Uzmanı Ali Ünal “Uluslararası kanunlar çerçevesinde tazmin hakkı doğar. Fakat bundan aracı kurumlar sorumlu tutulmamalıdır. Yaşadığımız aksaklık bilgisayar ve sunucu lisansları ile dünya çapında her bölgede farklı yaptırımlar doğuracaktır” dedi.

“ALTERNATİF İŞLETİM SİSTEMİ YOK”

Microsoft’un dünyada tekel olma yolunda devam ettiğine vurgu yapan Ünal “Yazılım konusunda en yaygın şirket olmasıyla beraber alternatif daha pratik bir işletim sistemi maalesef yok. Linux gibi sistemlerin gerekli kurumlar tarafından geliştirmeleri yapılması gerekiyor. Örnek verecek olursak Türkiye bir zamanlar Pardus geliştirmelerini yapmış fakat yaygınlığı sağlanamadığı için rafa kaldırılmıştı” ifadesini kullandı.

“TEKNOLOJİK ALTYAPI ÇÖKMEZ”

Bugün yaşanan örnekten yola çıkarak teknolojinin bir anda kesilmesiyle kaotik bir ortamın oluşup olmuşmayacağına dair olarak Ünal “Teknolojik altyapının çökmesi imkansız diyebiliriz. Santral enerjileri haricinde alternatif enerji üretimleri had safhada. Tabi ki bugün yaşadığımız aksaklığı baz alarak donanım geliştiricileri gerekli önlemleri alacaktır” sözlerini söyledi. Hürriyet

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP