DOLAR 33,0581 -0.08%
EURO 36,0312 -0.4%
ALTIN 2.556,64-1,69
BITCOIN %
İstanbul
29°

AÇIK

KALAN SÜRE

Netaş’tan yerli sunucu üretim kapasitesini artırma planı

Netaş’tan yerli sunucu üretim kapasitesini artırma planı

Geçen yılı, 293 milyon dolar satış geliri ile kapatan Netaş, bu yıl da aynı gelir rakamlarına ulaşmayı hedefliyor. Netaş İcra Kurulu Başkanı Sinan Dumlu, Netaş’ın ortağı ZTE ile yeni üretim bandı yatırımını hayata geçirerek, yerli sunucu yıllık üretim kapasitesini, 12 bin adede çıkarmayı planladıklarını söyledi. Şirket, Tuzla Orhanlı fabrikasında Nubia cep telefonlarının kimi modellerinin üretimini gerçekleştiriyor. Şirketin yıllık AR-GE bütçesi ise 10 milyon dolar.

ABONE OL
19 Temmuz 2024 17:12
Netaş’tan yerli sunucu üretim kapasitesini artırma planı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BloombergHT’de Gündem Teknoloji programına konuk olan Netaş İcra Kurulu Başkanı Sinan Dumlu, Netaş’ın, bu yıla dair finansal performansını “Netaş bu yılın 1. çeyreğinde TL. bazlı yüzde 59, brüt karlılıkta yüzde 80 artış kaydetti. 2023 yılında son yılların en iyi performansını gösterdik. Geçen yılı 293 milyon dolar satış geliriyle kapatırken bu yıl sonunda da aynı performansı gösterip bu rakamlara ulaşmayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

“Netaş, bu yıl, brüt karlılıkta yüzde 9 civarı artış hedefliyor”

Netaş İcra Kurulu Başkanı Sinan Dumlu, yıl sonu gelir beklentisini “Bu yıl tasarruf tedbirleri ve global faktörler kaynaklı Netaş, yıla göreceli olarak yavaş başlamasına karşın 3. ve 4. çeyrekte güçlü büyüme ile geçen yıla paralel yılı kapamayı öngörüyoruz. Dolar bazlı büyümeyi sağlayacağız. 2023’de yüzde 9’lük brüt kar artışına paralel karlılık sağlamayı planlıyoruz.” dedi.
1700 mühendis çalışanı ile Netaş, telekom şirketlerine altyapı şebekeleri sağlıyor, baz istasyonları, sistem entegrasyonu sağlayıcısı ve yerli, milli AR-GE ile savunma sektörüne ve kamuya ürün ve çözümler sunuyor.

“Netaş, ortağı ZTE ile Kazakistan’ın 5G altyapısını kuruyor”

Netaş İcra Kurulu Başkanı Sinan Dumlu, odaklandıkları teknoloji alanlarına dair “GSM baz istasyonu işleri için yatırımı yaptık. Türkiye’de GSM şirketlerinin altyapılarını sağlıyoruz. Bu deneyimimizi Kazakistan’a taşıdık ve ortağımız Çinli telekom devi ZTE ile Kazakistan’ın 5G altyapısını kuruyoruz. Günümüzde yapay zekayı ve bulut teknolojilerini konuşuyoruz. Bunların en önemli noktası da yapay zeka yazılımlarının arkasında yer alan donanım, Yerli donanım çok stratejik öneme sahip. Sunucular (server) donanımın ana bileşenini oluşturuyor. Kendi donanımımızı yani sunucumuzu üretiyor olmamız siber güvenlik açısından da önemli. Geçen yıl 2.000 civarı yerli sunucu satışı gerçekleştirdik. Ortağımız ZTE ile birlikte yeni üretim bant yatırımları yaptık ve kapasitemizi artırarak yıllık 12 bin adet yerli sunucu üretimine başlayacağız.” diye konuştu.

“Türkiye’de yıllık 400 milyon dolarlık server pazarı var”

Yerli sunucu üretiminde gelinen noktayı Sinan Dumlu “Türkiye’de her yıl 400 milyon dolarlık server (sunucu) pazarı var ve çoğu yurtdışından ithal edilen ürünler. Dolayısı ile bunun bir kısmının Türkiye’de üretiliyor olması katma değer açısından ve siber güvenlik açısından lokalde üretiliyor olmasının avantajlarını getiriyor” şeklinde anlattı.

“Netaş, Nubia telefonlarının kimi modellerini Tuzla Orhanlı fabrikasında üretecek”

Sinan Dumlu, Nubia marka akıllı telefon üretimine ilişkin “Ana ortağımız ZTE ile Nubia akıllı cep telefonlarını üretiyoruz. Bu yılın ikinci yarısında daha çok modelle piyasada olacağız. Bunların belli modellerini Tuzla Orhanlı fabrikamızda üretiyor olacağız. Aynı zamanda elektrikli şarj istasyonlarına elektrikli şarj cihazlarını ve ekipman sağlayacağız” açıklamasını yaptı.

“Netaş, bu yıl AR-GE’ye 10 milyon dolar ayırdı”

Sinan Dumlu, Netaş’ın bu yıl ki AR-GE bütçesini “Netaş 2023 yılında 9,2 milyon dolarlık AR-GE harcaması gerçekleştirirken bu yılın ilk çeyreğinde 2,5 milyon dolar AR-GE harcamamız oldu. Yıl genelinde 10 milyon dolarlık AR-GE yatırımlarımız olacak. AR-GE alanlarımız yazılım, İHA, milli gemilerin dost düşman tanıma sistemlerini, haberleşme sistemlerini Aselsan ile geliştiriyoruz. Diğer bir AR-GE alanımız ise ulaşım raylı sistemlerde otonom sürüş teknolojileri. Örneğin, Gayrettepe ile İstanbul havalimanı arasındaki metro, otonom olarak çalışıyor. Bu teknolojiyi diğer metro hatlarına taşımayı istiyoruz. Bu teknolojiyi de Aselsan ile birlikte geliştirdik. Diğer yanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin e-devlet uygulamalarını Türksat ile geliştiriyoruz” açıkladı.

“Netaş Wesley Clover Teknoloji Fonu, teknoloji şirketlerine yatırım yapıyor”

Yerli teknoloji şirketleriyle işbirliklerini anlatan Netaş CEO’su “Bu işbirliklerini AR-GE çalışmaları olarak değerlendiriyoruz. Türkiye’de kurulan Netaş Wesley Clover Teknoloji Fonu ile bu katma değeri yüksek ürün, çözüm geliştiren teknoloji girişimlerinin projelerini destekliyoruz” dedi. Hande Berktan/bloomberght

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP