DOLAR 33,1139 0.1%
EURO 36,0968 -0.19%
ALTIN 2.573,37-1,05
BITCOIN 2118128-1,32%
İstanbul
31°

AÇIK

KALAN SÜRE

Bangladeş’te “kamuda kontenjan” protestolarında ölü sayısı yükseliyor

Bangladeş’te “kamuda kontenjan” protestolarında ölü sayısı yükseliyor

Bangladeş'te, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararına ilişkin protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 25'e çıktığı belirtildi.

ABONE OL
19 Temmuz 2024 00:48
Bangladeş’te “kamuda kontenjan” protestolarında ölü sayısı yükseliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkede yayın yapan Prothom Alo ve Daily Star gazetelerine göre, ülke genelindeki protestolarda göstericiler ile polis arasında arbede çıkması sonucu 19 kişi daha yaşamını yitirdi.

Kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararına karşı başlatılan protestolarda ölü sayısı 25’e yükselirken, yüzlerce kişi de yaralandı.

Bangladeş’te protestolar sürerken göstericiler, ülke genelinde “hayatı durdurma eylemi” başlatmıştı.

Protestoların başkoordinatörlerinden Asif Mahmud, ülke genelinde “hayatı durdurma eylemi” ilan ettiklerini, bu kapsamda hastaneler ve acil servisler dışındaki tüm kurum ve kuruluşların faaliyet göstermesine izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

Protestolarda devlet televizyon binası ateşe verildi

Protestoculardan oluşan kalabalık bir grup, devlete ait BTV’nin ana kapısından binaya girdi.

Grup, BTV binasının yanı sıra park alanında bulunan birkaç otomobil ve motosikleti ateşe verdi.

BTV İdare Müdürü Ruhul Amin Bangla, Dhaka Tribune gazetesine yaptığı açıklamada, göstericilerin “zemin kattaki garaj dahil çeşitli odaları ateş verdiğini ve içeride mahsur kalan insanlar olduğunu” söyledi.

Polis yetkilisi Moshiur Rahman da binanın ateşe verildiği sırada görevde olan polislerin neredeyse tamamının yaralandığını belirtti.

Kamu sektörü kontenjanları

Bangladeş’te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56’sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken, bunun yüzde 30’u, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerini kapsıyor.

Söz konusu kontenjanlar, ülke çapındaki protestolar üzerine 2018’de kaldırılmıştı.

Yüksek Mahkemenin, geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başlamıştı.

Dakka, Chattogram ve Rangpur kentlerinde süren protestolarda, arbede çıkması ve buna polisin müdahalesi sonucu 16 Temmuz’da 6 kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık 250 öğrencinin yaralandığı bildirilmişti.

Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, “öğrencileri korumak amacıyla tüm devlet ve özel üniversitelerin bir sonraki duyuruya kadar kapatılmasını” istemişti.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, protestoların düzenlendiği Dakka Üniversitesi dahil ülkedeki bazı üniversiteler, süresiz olarak kurumlarının kapatıldığını duyurmuştu.

Üniversitelerin kapatılması kararına rağmen öğrenciler, okulları terk etmeyi reddetmişti.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, dün, söz konusu protestolarda hayatını kaybeden öğrencilerin ölümünün araştırılması için komite kurulması emrini verdiğini belirtmişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP