DOLAR 33,1016 0.1%
EURO 36,2792 0.2%
ALTIN 2.624,870,42
BITCOIN %
İstanbul
29°

AÇIK

KALAN SÜRE

Çip hisselerinde sert düşüş

Çip hisselerinde sert düşüş

Nvidia'dan ASML'ye küresel çip hisseleri dün jeopolitik gelişmeler ve Trump'ın yorumlarıyla düştü.

ABONE OL
18 Temmuz 2024 08:00
Çip hisselerinde sert düşüş
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küresel çip hisseleri, ABD’den gelen daha sıkı ihracat kısıtlamaları haberleri ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yorumlarıyla artan jeopolitik gerginlikler nedeniyle ASML, Nvidia ve TSMC’nin düşüş kaydetmesiyle keskin bir düşüş yaşadı.

ASML’nin Hollanda’da listelenen hisseleri dün %11 düşerken, Japonya’daki Tokyo Electron hisseleri yaklaşık %7,5 düşüşle kapandı. Arm, AMD, Marvell, Qualcomm ve Broadcom hisseleri %7’den fazla düşüşle kapandı.

Satışlar, Bloomberg’in Çarşamba günü Biden yönetiminin kritik çip üretim ekipmanlarını Çin’e ihraç eden şirketleri kıskaca almak için geniş kapsamlı bir kural düşündüğünü bildirmesinin ardından geldi.

ASML’nin hisse senetlerindeki düşüş, ikinci çeyrek için piyasa beklentilerini aşan kazançlar bildirmesine rağmen gerçekleşti. Ancak bu dönemdeki satışlarının %49’unun Çin’de gerçekleşmesi, daha sıkı kısıtlamalara gidilmesi durumunda firmanın ne kadar risk altında olduğunun altını çiziyor. ASML, dünyanın en gelişmiş çiplerini üretmek için gereken makineleri üretiyor.

Cumhuriyetçi Trump’ın yorumları, yarı iletken hisselerine daha da olumsuz bir hava kattı. Eski başkan, Bloomberg Businessweek’te Salı günü yayınlanan bir röportajında Tayvan’ın savunma için ABD’ye ödeme yapması gerektiğini söyledi. Ayrıca Tayvan’ın Amerika’nın yarı iletken işinin “yaklaşık %100’ünü” aldığını iddia etti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP