DOLAR 33,1952 -0.11%
EURO 36,0226 -0.6%
ALTIN 2.548,96-1,98
BITCOIN %
İstanbul
29°

AÇIK

KALAN SÜRE

Türkiye cayır cayır… Yine hazırlıksız yakalandık

Türkiye cayır cayır… Yine hazırlıksız yakalandık

Her yıl tekrar eden ve doğal yaşamı şehirleri, içindeki binlerce canı tehdit eden yangınlara hâlâ hazırlıksız yakalanıyoruz. Yangınlar ya günlerce söndürülemiyor ya da yetersiz müdahale nedeniyle telafisi imkansız sonuçlara yol açıyor. Tüm bunlara rağmen bir tek yetkilinin bile sorumluk üstlenmemesi ayrı bir tartışma konusu...

ABONE OL
17 Temmuz 2024 17:08
Türkiye cayır cayır… Yine hazırlıksız yakalandık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yazın gelmesiyle yangın kabusu ülkenin dört bir yanını sardı. Müdahalede geç ya da yetersiz kaldığımız yangınlarda onlarca insan ve sayısız can kaybettik.

Geçen yıl ciğerlerimiz yanarken Türk Hava Kurumu (THK) hangarlarında çürümeye terk edilen söndürme uçakları gündem olmuş günlerce konuşulmuştu.

Yapılan hatalar, alınan yanlış kararlar ve bunlara yönelik eleştirilere rağmen bu yıl da hektar hektar ormanımız, dönüm dönüm ekili tarım arazimiz küle döndü.

Diyarbakır’da 15, geçtiğimiz gün Çeşme’de 3 insanımız hayatını kaybetti. Orman örtüsü içindeki binlerce irili ufaklı can da yitip gitti.

Her yıl tekrar eden bu döngüye rağmen yangına müdahalede geç ya da yetersiz kaldığımız apaçık ortada.

Bunca ölüm ve kayıp yaşanırken tek bir yetkilinin dahi sorumluluğunu kabul edip istifa etmemesi ise ayrı bir tartışma konusu.

DİYARBAKIR VE MARDİN CAYIR CAYIR YANDI

Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki Köksalan ve Bağacık mahalleleri ile Mardin’in Mazıdağı ilçesindeki Yücebağ ve Yetkinler mahallelerinde 20 Haziran’da elektrik tellerinden düşen kıvılcımla yangın çıktı.

Gece boyunca rüzgarında etkisiyle ekili alanlarda yayılan yangında hayvanlarını, evlerini ve ekinlerini kurtarmak isteyen 15 kişi hayatını kaybetti, 78 kişinin yaralandı.

Yangında 924 küçükbaş hayvan ölürken 83’ü ağır 273 hayvan da yaralandı. Yaklaşık 15 bin dekar tarım alanının zarar gördüğü yangınla ilgili başlatılan soruşturma sürerken yangınlarından etkilenen bölge “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildi.

BİR CAN KAYBI DA ÇEŞME’DEN

İzmir’in Çeşme ilçesinde ormanlık alanda önceki gün sabah saatlerinde çıkan yangın hızla yayıldı. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangından kaçmaya çalışan 68 yaşındaki kanser hastası Mesut Coşkunöz, oğlu Hilmi Coşkunöz (38) ve yeğeni Mine Elmas (35) hayatını kaybetti.

Yangında alevlerin arasında kalan Mine Elmas’ın ölmeden önce kurtarılmayı bekledikleri anlarda kayda aldığı bir video ise yürekleri dağladı.

Görüntülerde “Evlerimizin olduğu yer yanıyor. Dağa doğru kaçmaya çalışıyoruz. Uçaklar geçiyor ama buraya su atmıyorlar. Yangının başladığı noktayı söndürmeye çalışıyorlar. Bulunduğumuz yerde 4 yetişkin, 3 çocuk var.” dediği duyuluyor. Bu görüntü Elmas’ın çektiği son video oldu.

KAĞIT FABRİKASI ŞEHRİN ORTASINDA 6 GÜN YANDI

Aydın’ın Söke ilçesindeki kağıt fabrikasının açık depolama alanında 12 Temmuz’da başlayan yangın tam 6 gün sürdü.

Tonlarca kağıt adeta alev yanarken 23 ilden gelen takviye itfaiye ekipleri jandarma ve polise ait TOMA’lar yangını söndürmekte yetersiz kaldı.

240 dönüm alanda etkili olan ve 140 bin ton kağıdın alevlere teslim olduğu yangın 6. günün sonunda kontrol altına alınmış soğurtma çalışmaları başlatılmıştı.

SOMA’DA KÖYLER BOŞALTILDI

Manisa Soma’ya bağlı Deniş Mahallesi’ndeki ormanlık alanda önceki gün çıkan ve kırsal Tekeli Işıklar köyüne doğru yayılan yangın nedeniyle köyler boşaltıldı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 1 uçak, 2 helikopter, 10 arazöz, 5 su ikmal aracı ve 2 dozer sevk edildi. Ancak aşırı derecede rüzgarlı hava, yangının kontrol altına alınmasını güçleştirdi. Onlarca dekar ormanlık alan küle döndü. Ali Özgür İnan/sozcu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP