DOLAR 32,3811 -0.13%
EURO 34,7000 -0.34%
ALTIN 2.410,00-1,02
BITCOIN %
İstanbul
15°

PARÇALI BULUTLU

KALAN SÜRE

Siber güvenlik bankaların kredi notunu tek başına düşürür mü?

Siber güvenlik bankaların kredi notunu tek başına düşürür mü?

ABONE OL
25 Ekim 2022 16:04
Siber güvenlik bankaların kredi notunu tek başına düşürür mü?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülke ekonomileri, büyük ya da global çapta rolü olan şirketler ve finansal kuruluşlar. Verdiği notlarla şirketin ya da ülkenin yatırım yapılabilirlik seviyesini ya da orta uzun vadedeki görünümünü paylaşan Fitch, bu kez yine bankaları ama finansal verileriyle değil, siber güvenlik yetenekleriyle değerlendirdi.

Bağımsız bir dış görünüm elde edebilmek için SecurityScorecard isimli bir şirketle işbirliğine giden Fitch, SecurityScorecard’ın metodolojisi ve verilerini kullanarak bankaların siber güvenlik risklerini değerlendirdi. Bu kapsamda, 111 trilyon dolarlık dünya bankacılık varlıklarının yüzde 70’ini temsil eden 484 banka üzerinde bir analiz gerçekleştirildi.

Siber güvenlik bir bankanın kredi notunu tek başına düşürür mü?

Fitch Ratings Genel Müdürü Christopher Wolfe, gerçekleştirdikleri örnek analizde en şaşırtıcı sonucun daha büyük varlıklara ya da işletme gelirine sahip olan, yani finansal büyüklükte yukarılarda olanların konu siber güvenlik olduğunda geride kalmaları olduğunu ifade etti.

Siber güvenlik, bir süredir Fitch’in kriterleri arasında yer alıyor. Banka Derecelendirme Kriterleri Risk Kontrolleri ve Risk İştahı bileşeninin bir alt kümesi olarak tanımlanan siber güvenlik, son dönemde yaşanan çok sayıda örnek nedeniyle ağırlığını artıracağa benziyor. Fitch Ratings, bir bankanın notunun düşürülmesi olayı yaşandığında siber güvenliğin tek başına bir faktör olmadığını belirtiyor. Bununla birlikte veri ihlalleri gibi pek çok olay, bu durumun ileride değişebileceğini gösteriyor.

Analizde Türkiye’deki bankalar da kullanıldı

Hazırlanan 11 sayfalık, “Exploring Bank Cybersecurity Risk – Better Insights into Growing Risk with Cybersecurity Scores from SecurityScorecard” başlıklı analizin detaylarına bakıldığında doğrudan banka ismi verilmediği dikkat çekiyor.

Bununla birlikte dokümanda bankaların bölgesel dağılımları ve hangi tip ekonomilerde (gelişmiş/gelişmekte olan) faaliyet gösterdiğine dair ipuçlarıyla karşılaşmak mümkün. Buna göre, Türkiye, 10’dan fazla bankanın örnek alındığı gelişmekte olan ülkeler tablosunda kendine yer buluyor.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.