DOLAR 32,9290 -0.22%
EURO 35,8449 -0.17%
ALTIN 2.527,250,79
BITCOIN %
İstanbul
26°

PARÇALI BULUTLU

KALAN SÜRE

Bakan Şimşek garantiden kaçtı

Bakan Şimşek garantiden kaçtı

Mehmet Şimşek, devasa zararlara neden olan yap-işlet-devret projelerinde garantilerin TL’ye çevrilmesinde yetkinin Cumhurbaşkanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’nda olduğunu belirtti.

ABONE OL
15 Temmuz 2024 23:38
Bakan Şimşek garantiden kaçtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyar dolarlık zarara neden olan köprü, otoyol, tünel, havaalanı gibi garantili yap-işlet-devret (YİP) projeleri için sorumluluk almadı. Mehmet Şimşek, CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül’ün döviz garantili projelerin garantilerinin TL’ye çevrilmesine ilişkin soru önergesini cevaplandırdı. Kamudaki araçlar için “çerez parası’’ diyen, deprem vergilerini de otoyollara harcadıklarını açıklayan, ardından tasarruf genelgesi yayınlayan Mehmet Şimşek, milyar dolarlık zarara neden olan köprü, otoyol, tünel, havaalanı gibi garantili YİD projeleri için sorumluğu Cumhurbaşkanlığı’na bıraktı.

‘HAZİNE BORÇ ÜSTLENMEDİ’

Bakan Şimşek, “Milletin cebinden tek kuruş çıkmayacak” denilerek müteahhitlere yaptırılan “Deli Dumrul” projelerindeki döviz garantilerinin TL’ye çevrilmesi konusunda, “Sorumluluk Cumhurbaşkanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda” dedi. Şimşek, soru önergisine şu yanıtı verdi: “Yurtdışından sağlanan finansman için Hazine borç yüklenim taahhüdü verebilmektedir. Bugüne kadar herhangi bir proje için borç üstlenimi gerçekleşmemiş, bu kapsamda ödeme yapılmamıştır. Kamu-Özel İşbirliği ile yapılan projelerin yürütülmesi ve uygulanması ile ilgili yükümlülükler uygulayıcı idarelerin sorumluluğunda olup Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı uhdesindedir.”

Mehmet Şimşek

‘Millete aslan, holdinglere kedi’

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için “Millete karşı aslan, holdinglere karşı kedi” dedi. Sarıgül, “Garantiler için 2023’de 103 milyar TL ödeme yapıldı. 2024 yılı bütçesinden de 162.4 milyar lira çıkacak. 85 milyon vatandaşımızın yediğine, içtiğine, cebine, hatta çalışanın aldığı bahşişe dahi el atan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, garantiden kaynaklanan milyar dolarlar için girişimde bile bulunmuyor. Millete karşı aslan, holdinglere karşı kedi’’ açıklamasını yaptı. Başak Kaya/sozcu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP