DOLAR 33,1952 -0.11%
EURO 36,0226 -0.6%
ALTIN 2.548,96-1,98
BITCOIN %
İstanbul
30°

PARÇALI AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

Geçen hafta bu açıklamalar gündem oldu: Çinli devin Türkiye yatırımı ses getirdi

Geçen hafta bu açıklamalar gündem oldu: Çinli devin Türkiye yatırımı ses getirdi

Geçen hafta küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell'in konuşması ve ABD enflasyon verileri takip edilirken, yurt içi piyasalarda Çinli elektrikli araç üreticisi BYD'nin yatırımı ses getirdi.

ABONE OL
14 Temmuz 2024 16:35
Geçen hafta bu açıklamalar gündem oldu: Çinli devin Türkiye yatırımı ses getirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1. ABD’de Haziran’da negatif aylık enflasyon
ABD’de Haziran ayına ilişkin enflasyon verileri yayımlandı. Veriler Haziran ayında ülkede enflasyonun soğuduğuna işaret etti. Aylık olarak ABD’de Mayıs 2020’den bu yana ilk kez negatif aylık enflasyon görüldü.

2. Powell: Enflasyonun yeterince düştüğünü söylemeye hazır değilim
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonun düşüş eğiliminde olduğuna dair “biraz güveni olduğunu” ancak sürdürülebilir şekilde yüzde 2’ye düştüğünden yeterince emin olduğunu söylemeye “henüz hazır olmadığını” belirtti.

3. BYD ile yatırım anlaşması imzalandı
Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında yatırım anlaşması imzalandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre yapılan anlaşma çerçevesinde, BYD’nin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla, yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik Ar-Ge merkezi kurması öngörülüyor.

4. TÜİK Başkanı açıkladı: Haziran enflasyonu neden düşük geldi?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya zam ertelemelerinin Haziran enflasyonunu etkilediğini söyledi.

5. Cari açıkta sert düşüş
Türkiye’nin cari dengesi Mayıs ayında 1,24 milyar dolarla beklentilerin altında açık verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı verilere göre Mayıs’ta yıllıklandırılmış cari açık 25,2 milyar dolar oldu. Nisan’da bu rakam 31,7 milyar dolar düzeyindeydi

6. JPMorgan Fed’den faiz indirimi beklentisini öne çekti
JPMorgan ekonomistleri, ABD’de açıklanan Haziran enflasyon verisi sonrası Fed’in faiz indirimine daha erken başlamasını bekliyor.

7. Karahan’dan faiz konusunda temkinli yaklaşım
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan faiz indirim zamanlamasını tartışmadan önce bu yılın da ötesinde enflasyon hedeflerini tutturabileceklerinden emin olmak istediklerini söyleyerek erken faiz indiriminden endişelenen yabancı yatırımcılara bugüne kadarki en vurgulu
mesajını verdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP