DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22709652,03%
İstanbul
27°

AÇIK

KALAN SÜRE

Küresel piyasalarda ‘ABD enflasyonu’ günü

Küresel piyasalarda ‘ABD enflasyonu’ günü

Küresel piyasalarda tüm dikkatler ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. Ekonomistler ABD enflasyon verilerinin Eylül'de bir faiz indirimi senaryosuna destek vereceği beklentisi içinde.

ABONE OL
11 Temmuz 2024 15:58
Küresel piyasalarda ‘ABD enflasyonu’ günü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin’in açığa satış kuralı sonrası Çin hisseleri yükselirken Asya’da teknoloji şirketleri endeksleri yukarı taşıdı. Çin önlemleri sonrası CSI 300 yüzde 1, Hong Kong Hang Seng yüzde 1,5 yükseliş kaydetti.

Çip üreticisi Tayvanlı TSMC’nin hisse fiyatı, 2022’den beri en hızlı çeyreklik satış büyümesi yakalamasıyla rekor seviyeye yükseldi. ABD’de S&P 500 ve Nasdaq 100 çarşamba günü yüzde 1’den fazla artış yaşadı. MSCI Dünya endeksi de rekor seviyesine çıktı.

Amerikan hisse vadelileri sabah saatlerinde yatay seyretti. Fed yorumları sonrası dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı hafif zayıflıyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 kayıp yaşıyor. Tahvil getirileri bu hafta fazla değişim göstemedi, ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,292 seviyesine ulaştı.

Kritik veri

ABD çekirdek tüketici fiyatlarının ikinci kez üst üste geçtiğimiz yıldan bu yana en düşük hızda artacağı beklentisi Eylül’de Fed faiz indirimi senaryosunu güçlendirebilir.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler gıda ve enerji dışı TÜFE’de Mayıs ayındaki gibi Haziran’da da yüzde 0,2 aylık artış bekliyor.

Manşet TÜFE’de ise benzin fiyatlarındaki düşüş ile sadece yüzde 0,1’lik aylık artış öngörülüyor.

Bloomberg Economics ekonomistlerine göre Fed Başkanı Jerome Powell’ın “cesaret verici” nitelemesine paralel olarak haziran enflasyon verileri “çok iyi” gelebilir. Aralarında Anna Wong ve Stuart Paul’un da olduğu ekonomistler “Bu veri Fed’in eylül ayında faiz indirimlerine start vermek için ortamı hazırlayabilir” değerlendrimesini yaptı.

Çekirdek enflasyonun ağırlıklı kalemlerinden olan ve son 12 ayda 11 kez fiyat düşüşünün yaşandığı ikinci el otomobillerde yine fiyat düşüşü beklentisi düşük enflasyon tahminlerini destekliyor. Bu yılın başlarındaki enflasyonda önemli rol oynayan kira fiyatları da yılın başlarındaki ivmesini ciddi ölçüde kaybetmiş durumda.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP