DOLAR 33,1952 -0.11%
EURO 36,0226 -0.6%
ALTIN 2.548,96-1,98
BITCOIN %
İstanbul
32°

AÇIK

KALAN SÜRE

Norveç Varlık Fonu’ndan Elon Musk’a ret oyu gelecek

Norveç Varlık Fonu’ndan Elon Musk’a ret oyu gelecek

Norveç Varlık Fonu, Tesla CEO'su Elon Musk için 56 milyar dolarlık ödeme paketine karşı oy kullanacağını açıklayarak önümüzdeki hafta yapılacak yıllık genel kurul toplantısı öncesinde otomobil üreticisine yönelik muhalefeti arttırdı.

ABONE OL
9 Haziran 2024 23:31
Norveç Varlık Fonu’ndan Elon Musk’a ret oyu gelecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1,7 trilyon dolarlık değeriyle dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu, Tesla’nın Elon Musk için 56 milyar dolarlık ödeme paketine karşı oy kullanacağını söyledi.

Varlık fonu tarafından dün yapılan açıklamada, “Ödeme paketinin toplam büyüklüğü göz önüne alındığında riskin artması konusunda endişelerimiz sürüyor” denildi.

İnternet sitesindeki bilgilere göre Norveç Varlık Fonu 2023 sonu itibariyle Tesla’da 7,72 milyar dolar değerinde yüzde 0,98’lik bir paya sahipti. Fon, genellikle yatırım yaptığı şirketlerin genel kurul toplantılarından beş gün önce oy tercihlerini açıklıyor.

ABD İPTAL ETMİŞTİ

Önümüzdeki hafta yapılacak Genel Kurul’daki oylama, Musk’ın ücret paketinin hissedarların önüne ikinci kez konulması anlamına gelecek. ABD mahkemeleri daha önce 2018 yılında paketi onaylayan ilk oylamayı geçersiz kılmıştı.

Norveç Varlık Fonu 2018 yılında ücret paketine karşı oy kullanmış, ancak o dönemde yatırımcıların yaklaşık dörtte üçü paketi desteklemişti. Norveçli fon, kararın 2018’de aynı paket için verdikleri oyla tutarlı olduğunu ve Tesla ile yapıcı diyalog aramaya devam edeceklerini söyledi.

Hissedar oylamasının sonucu sadece tavsiye niteliğinde. Ancak oylamayı kaybetmek Musk için ciddi bir prestij kaybı anlamına gelecek. Bu sonuçtan şirketin hisseleri de ciddi şekilde etkilenebileceği düşünülüyor. Ayrıca oylamada ret sonucu çıkması halinde Musk’ın Tesla’dan elini çekebileceği de belirtiliyor.

PEK ÇOK KONUDA OYLAMA YAPILACAK

Norveç Varlık Fonu, Tesla’nın Delaware’den Teksas’a taşınmasına ise destek verecek.

Ayrıca fon, Tesla’yı toplu sözleşme ve örgütlenme özgürlüğü ile ilgili yeni politikalar benimsemeye çağıran öneriyi de destekleyecek. Ancak Tesla, “şirketin zaten çalışanlarının haklarını korumaya kararlı olduğunu” söyleyerek hissedarları buna karşı oy kullanmaya çağrıldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP