DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN %
İstanbul
27°

AÇIK

KALAN SÜRE

Prof. Dr. Hakan Kara’dan çarpıcı paylaşım

Prof. Dr. Hakan Kara’dan çarpıcı paylaşım

Milyonlarca çalışan asgari ücrete zam umuduyla bekliyor. Ekonomi yönetimi ise Temmuz zammına karşı.... Peki Türk-İş'in açıkladığı açlık sınırının hayli altında kalan asgari ücrete zam yapılmazsa ne olur? İktisatçı Prof. Dr. Hakan Kara, tek grafikle asgari ücretlinin karşı karşıya kalacağı durumu ortaya koydu. Kara, asgari ücreti açlık sınırına eşitlemek içi yapılması gereken zam oranını da verdi.

ABONE OL
1 Haziran 2024 14:41
Prof. Dr. Hakan Kara’dan çarpıcı paylaşım
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çalışma hayatını yakından ilgilendiren asgari ücret konusu tartışılmaya devam ediyor. Doğrudan milyonlarca asgari ücretli ve işvereni, dolaylı olarak da tüm çalışanları ilgilendiren Temmuz zammı gündemdeki yerini koruyor.

Ekonomi Yönetimi Temmuz’da asgari ücrete ara zam yapılmayacağı konusunda kararlı…. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Enflasyonla ilgili verilerimiz oldukça güzel geliyor. Hiçbir ara zam gündemimizde yok” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaretinde asgari ücrete Temmuzda ara zam yapılması konusunu açmış ve Bahçeli’nin de Temmuz zammına sıcak baktığını ifade etmişti. MHP lideri Bahçeli geçen günlerde asgari ücret sorusuna “Asgari ücretle muhatap olan insanların refah seviyesini yükseltmek, bu ülkede yaşayan her insanın asli görev olması lazım. Onun için buna benzer teklifler geldiği zaman biz gerekli katkıları sağlarız” yanıtını vermişti.

TÜİK enflasyonu yılın ilk dört ayında yüzde 18,72 olarak açıklandı. Beklentiler altı aylık enflasyonun yüzde 25 bandında geleceği yönünde.

Geleneksel medya ve sosyal medyadan çalışma hayatına ilişkin bilgi veren sosyal güvenlik uzmanları ve ekonomistlerin bir kısmı asgari ücrete ara zam yapılabileceği görüşünde.

TÜRK-İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı’nı açıkladı

Son olarak dün Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı.

Açlık sınırı Mayıs ayında ne kadar?

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı açlık sınırı olarak tanımlanıyor. Mayıs ayı açlık sınırı 18 bin 969 lira 22 kuruş.

Yoksulluk sınırı Mayıs ayında ne kadar?

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yoksulluk sınırı olarak tanımlanıyor. Mayıs ayı yoksulluk sınırı 61 bin 788 lira 99 kuruş olarak tespit edildi.

Açlık ve yoksulluk sınırı Nisan ayında ne kadardı?

Türk-İş’e göre nisan ayında açlık sınırı 17 bin 725 lira 19 kuruşa, yoksulluk sınırı 57 bin 736 lira 78 kuruşa yükselmişti.

Açlık sınırı asgari ücretin 1967 TL üzerinde

İlk kez geçen ay Ocak 2024’ten bu yana 17 bin 2 lira olarak uygulanan asgari ücretin üzerine çıkan açlık sınırı bu ay asgari ücretin 1967 lira üzerine yükseldi.

Prof. Dr. Hakan Kara’dan asgari ücret grafiği

Enflasyon nedeniyle Haziran ayında da açlık ve yoksulluk sınırı artmasına kesin gözüyle bakılırken, iktisatçı Prof. Dr. Hakan Kara, Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılaması halinde oluşacak tabloyu bir grafikle ortaya koydu.

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’nın paylaştığı grafikte asgari ücret 17 bin 2 lirada sabit kalırken, açlık sırının 21 bin liranın üzerine çıktığı görülüyor.

Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Kara, 2024 yılı ortalamaları bazında, asgari ücreti açlık sınırına eşitleyecek Temmuz ücret zammının yüzde 23 civarında olduğunu ifade etti.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP