DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22709652,03%
İstanbul
27°

AÇIK

KALAN SÜRE

Mahkemede suçlu bulunan Trump’ı bekleyen senaryolar

Mahkemede suçlu bulunan Trump’ı bekleyen senaryolar

ABD, tarihinde mahkeme tarafından suçlu bulunan ilk eski Başkan olan Trump'ın siyasi kaderini ve davanın 5 Kasım'daki seçimlere etkilerini konuşuyor.

ABONE OL
31 Mayıs 2024 09:44
Mahkemede suçlu bulunan Trump’ı bekleyen senaryolar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eski ABD Başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump, New York’ta yargılandığı “sus payı” davasında, hakkındaki 34 suçlamanın hepsinden jüri tarafından suçlu bulunarak ülke tarihine geçti.

6 haftadır devam eden “sus payı” davasında jüri kararını verdi ve Trump’ın hakkındaki 34 ayrı suçlamanın tamamından suçlu olduğuna hükmetti. Böylelikle ABD tarihinde kendisine yöneltilen suçlamalar nedeniyle ilk kez hakim karşısına çıkan eski bir başkan suçlu bulunmuş oldu.

Trump, jürinin kararından sonra medyaya yaptığı açıklamada, “Bu rezalet ve hileli bir duruşmaydı. İnsanlar burada ne olduğunu biliyor. Ben çok masum bir adamım. Ülkemizi ve anayasamızı savunuyorum” ifadelerini kullandı.

Trump, 18 Mart 2023’te Manhattan Bölge Savcılığınca yetişkin filmlerinde oyunculuk yapan ve kendisiyle cinsel ilişkiye girdiğini söyleyen Stormy Daniels’e 2016 başkanlık seçimleri sırasında yasa dışı “sus payı” ödenmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında suçlanmıştı.

Trump destekçileri kararı protesto etti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Trump’ın herhangi bir mahkumiyet alıp almayacağı, 11 Temmuz’da yapılacak duruşmada belli olacak.

Yargıç Juan Juan Merchan, Trump’a 1 yıldan 4 yıla kadar mahkumiyet verebilir, ancak uzmanlar Trump’ın suçlu bulunduğu maddelerin New York yasalarına göre hafif suçlar arasında (E sınıfı) yer aldığını ve bu durumda hapis cezasının şart olmadığını vurguluyor.

Buna göre Trump, çok az bir hapis cezası alabileceği gibi para cezası, tazminat, denetimli serbestlik ve diğer koşulları da içeren başka cezalar alabilir ve hiç hapse girmeyebilir.

Trump’ın hapse girecek şekilde bir mahkumiyet kararı alması durumunda da bu kararı temyize götürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda aylar sürecek bir temyiz süreci başlayacağı için Trump’ın seçimleri kazanması durumunda başkanlık koltuğuna oturmasına engel bir durum olmayacak.

BAŞKAN SEÇİLEBİLİR Mİ?

Suçlu bulunması ve olası hapis cezası kararı, Trump’ın başkanlık seçimlerine girmesine engel teşkil etmiyor. Trump, halen 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerine girebilir ve kazanması durumunda yeniden ABD Başkanı olabilir.

Hukuki olarak seçimlere girmesine engel bir durum teşkil etmese de söz konusu “suçlu bulunma” ve potansiyel olarak hapis cezası alma durumunun, Trump’ın lehine mi aleyhine mi olacağı tartışılıyor.

Reuters/Ipsos’un nisan ayında kayıtlı seçmenler arasında yaptığı bir ankete göre, her dört Cumhuriyetçiden biri Trump’ın ceza davasında suçlu bulunması halinde ona oy vermeyeceğini söyledi. Aynı ankette bağımsızların yüzde 60’ı da Trump’ın bir suçtan hüküm giymesi halinde ona oy vermeyeceklerini belirtti.

Buna karşılık Trump’a gönülden bağlı olan Cumhuriyetçi tabanın önemli bir bölümü de söz konusu yargılamanın “hileli” olduğuna ve Demokratlar tarafından organize edildiğine inanıyor. Anketler, söz konusu Cumhuriyetçi seçmenlerin, Trump’a desteklerini belli ölçüde artıracağını gösteriyor.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP