DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22709652,03%
İstanbul
27°

AÇIK

KALAN SÜRE

Türkiye sert tepki göstermişti… ABD’den ‘Suriye’de seçim’ açıklaması

Türkiye sert tepki göstermişti… ABD’den ‘Suriye’de seçim’ açıklaması

Suriye’nin kuzeydoğusunda PKK/YPG uzantısı grupların planladığı ve Türkiye’nin karşı çıktığı yerel seçimlerle ilgili ABD'den dikkat çeken bir açıklama geldi.

ABONE OL
31 Mayıs 2024 09:10
Türkiye sert tepki göstermişti… ABD’den ‘Suriye’de seçim’ açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin kuzeydoğusunda terör örgütü PKK/YPG uzantısı grupların planladığı ve Türkiye’nin şiddetle karşı çıktığı yerel seçimler için gerekli olan özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı koşulların olmadığını belirtti.

VOA Türkçe’nin haberine göre bakanlık, bölgede seçime gidilmemesi çağrısı yaptı.

Suriye hükümet birliklerinin çekilmesinin ardından 2012’den bu yana bölgeyi yöneten, temelini terör örgütü PKK/YPG’nin oluşturduğu ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı özerk yönetim, 11 Haziran’da belediye seçimleri yapmayı planladıklarını açıklamıştı. Seçimler Haseke, Rakka, Deyrizor vilayetleri ile Halep vilayetinin doğu kesiminde planlanıyor.

Türkiye’nin “terör örgütü YPG’nin meşruiyet kazanma hamlesi” olarak gördüğü seçimlerle ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, “Suriye’de yapılacak her türlü seçim, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararında da belirtildiği üzere özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı olmalı. Şu anda kuzeydoğu Suriye’de bu tür seçimler için gerekli koşulların mevcut olduğunu düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

VOA Türkçe’nin bir sorusuna da yazılı yanıt veren bakanlık, “Bu durumu Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (DAANES) dahil Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir dizi aktöre ilettik ve onları şu anda seçimlere gitmemeye çağırdık” açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün İzmir’de izlediği Efes-2024 askeri tatbikatı sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin seçim planları yapan Kürt gruplara karşı harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğini söylemişti.

Erdoğan “Türkiye güney sınırlarının hemen ötesinde, Suriye ve kuzeyinde bölücü örgütün teröristan kurmasına asla izin vermeyecek. Oldu bittiler karşısında daha evvel ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık, aynı durumda karşılaşmamız halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz” demişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP