DOLAR 32,3819 -0.13%
EURO 34,7592 -0.16%
ALTIN 2.409,48-1,04
BITCOIN %
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

KALAN SÜRE

TikTok CEO’su ABD Kongresi’nde ifade veriyor

TikTok CEO’su ABD Kongresi’nde ifade veriyor

'Çin'in kontolünde değiliz, ulusal güvenlik kaygılarını ciddiye alıyoruz'

ABONE OL
23 Mart 2023 19:41
TikTok CEO’su ABD Kongresi’nde ifade veriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin’le bağlantısı hakkında şüphelerin arttığı sosyal medya platformu TikTok’un CEO’su Shou Zi Chew, ABD Kongresi’nde şirketini savunmak için ifade veriyor.

Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komisyonu üyelerinin sorularını yanıtlayan Shou Zi Chew; kendisini tanıtırken ABD ve İngiltere’deki eğitimini ve Batı’yla bağlantılarını öne çıkardı, eşinin de Washington’da Kongre binasına birkaç kilometre mesafede doğduğunu vurguladı.

Konuşmasına, TikTok’u savunarak ve eğitim videolarıyla çocuklarla gençlerin platformdan faydalandığını söyleyerek başlayan Chew, platformun ulusal güvenlik kaygılarını çok ciddiye aldığını vurguladı.

Chew, TikTok’un ana şirketi ByteDance’in “Çin hükümetinin sahip olmadığını ya da Çin hükümeti tarafından kontrol edilmediğini” söyledi. Ayrıca şirket hisselerinin % 60’ının küresel yatırımcılara ait olduğunu, beş yönetim kurulu üyesinden üçünün de Amerikalı olduğunu kaydetti.

Chew ayrıca, kendisi ve şirketi ile Çin hükümeti arasında mesafa koymaya çalıştı. Singapur’da dünyaya geldiğini, üniversiteyi İngiltere’de okuduğunu ve daha sonra eşiyle tanıştığı ABD’ye gittiğini anlattı. Chew, TikTok’un genel merkezinin de Los Angeles’ta olduğunu vurguladı.

Sorgu aşaması ise TikTok’un “Tayvan’a yönelik saldırganlığı teşvik etmek” ya da “ABD vatandaşları üzerinde casusluk” için kullanılıp kullanılmayacağı üzerine gergin bir tartışmayla başladı.

TikTok CEO’su, Cumhuriyetçi Parti’den Cathy Rodgers’ın sorusu üzerine, platformun herhangi bir hükümetin isteğiyle içerik kaldırmadığını ve kullanıcı verilerini gözlem yapılmasına karşı koruyacaklarını söyledi.

Rodgers ise TikTok’u, “Çin hükümetinin görülebilecekleri manipüle etmek ve veri toplama için kullandığı bir silah” diye niteledi.

‘Diğerlerinden daha çok veri toplamıyoruz’

Demokrat Parti’den Frank Pallone Jr. da mahremiyet sorunlarına dikkat çekti ve “TikTok özel bilgileri alıp, sonra satarak çok para kazanıyor. Veri satmama sözü verebilir misiniz?” diye sordu.

Chew, TikTok’un veri aracılarına bilgi satmadığını, tam konum bilgisi almadığını ve sağlık bilgilerini toplamadığını söyledi.

TikTok’un diğer teknoloji şirketlerinden daha fazla veri toplamadığını savunan Chew “Çok şeffaf olmak istiyoruz” dedi .

Cumhuriyetçi Parti’den Michael Burgess, Chew’a, TikTok’un ana şirketi ByteDance’den kimsenin bugünkü oturuma hazırlanmasına yardımcı olmadığını garanti edip edemeyeceğini sordu.

Chew ise “Bu şirketin CEO’su olduğumdan bu yana, Çin hükümeti yetkilileriyle herhangi bir görüşmem olmadı” yanıtını verdi.

Chew, Çin hükümetinin Amerikan verilerine erişimi olduğuna dair herhangi bir kanıt olmadığını söylerken, Demokrat Parti’den Anna Eshoo “Bunu akıl almaz buluyorum” dedi ve Çin’de özel sektör olduğuna “inanmadığını” vurguladı.

TikTok CEO’su ise Amerikan veri deposunu Amerikan topraklarına bir Amerikan şirketinin denetiminde taşıma planları olduğunda ısrar etti ve “Size şeffaflık sunmak istiyoruz” dedi.

Yine Cumhuriyetçi Parti’den Richard Hudson ise TikTok’un askeri üsler ve ordu mensupları hakkında özel cihazları üzerinden de bilgi toplayabileceği yönünde kaygıları olduğunu söyledi.

Hudson, Chew’e, TikTok’un evlerdeki Wi-Fi sistemlerinden ve aynı internet şebekesine bağlı diğer teknolojik cihazlardan bilgi toplayıp toplayamayacağını sordu.

Chew ise “Endüstri normlarının dışında hiçbir şey yapmıyoruz” dedi ancak soruya daha teknik bir yanıt verebilmek için süreye ihtiyacı olduğunu vurguladı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.