DOLAR 32,4464 -0.01%
EURO 34,7971 -0.16%
ALTIN 2.428,09-0,27
BITCOIN %
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

KALAN SÜRE

AMB anketinde faiz indirimi beklentisi

AMB anketinde faiz indirimi beklentisi

ABONE OL
16 Ocak 2023 15:09
AMB anketinde faiz indirimi beklentisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankete göre şu an yüzde 2 olan mevduat faizi 3 adımda yüzde 3,25’e yükselecek. Şubat ve Mart toplantılarında 50’şer baz puanlık, Mayıs ayında 25 baz puanlık faiz artışı bekleniyor.

3. çeyreğin başında ise faizin indirilerek yüzde 3’e çekilmesi bekleniyor. Ancak bu, AMB’nin öngördüğü bir senaryo değil. Yetkililer, henüz faiz indiriminin zamanlamasına yönelik herhangi bir açıklama yapmadı.

MLIV Pulse’ın anketinde ise mevduat faizinin daha da yükselmesi ve yüzde 3,5 üzerine çıkması bekleniyor.

Bölge enflasyonu yüksek enerji maliyetleriyle geçen ay rekor kırmasının ardından ılımlaşmaya başladı. Geçen hafta konuşan Avusturya Merkez Bankası Robert Holzmann çekirdek enflasyon zirve yapmadıkça manşet enflasyondaki değişimin izledikleri yoldan döndürmeyeceğini söylemişti.

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistler çekirdek enflasyonun bu çeyrekte yüzde 5,1 ile zirve yapmasını, son çeyrekte yüzde 3,5’e gerilemesini bekliyor. Bu dönemde manşet enflasyonun da yüzde 8,5’ten yüzde 3,7’ye gevşemesi bekleniyor.

Eski İsviçre Merkez Bankası Başkanı ve şu anki BlackRock Başkan Yardımcısı Philipp Hildebrand Davos’ta Bloomberg’e verdiği mülakatta fiyat baskıları azalsa dahi faiz indiriminin düşük ihtimal olduğunu söyledi. Enflasyonun ‘çok çok hızlı’ biçimde düşeceğini belirten Hildebrand “Birçoğumuz bu hızlı düşüşe şaşıracak” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.